Produs al unei ferme din tara noastra, taurasul Panifmont a fost obtinut in cadrul programului de ameliorare genetica realizat de Asociatia Crescatorilor de Vaci “HolsteinRo”. Conform declaratiei directorului asociatiei, Danut Lupu, dozele de material seminal vor fi livrate, in prima jumatate a anului viitor, fermierilor romani.

“Taurasul este in centrul Bos-Genetic din localitatea Martonvasar, langa Budapesta, la 50 de kilometri de capitala Ungariei. Genealogia taurasului este 100% americana avand ca tata taurul IHG Montana – ET, bunicul matern e Sully AltaMeteor – ET, iar strabunicul matern este End–Road Schottle Micah – ET”, mentioneaza Danut Lupu.

Provenit dintr-o ferma din judetul Iasi, taurul e nascut in data de 8 decembrie 2017. In prezent, este izolat si intretinut in conditii speciale pentru animalele destinate ameliorarii. Toti sunt tauri americani, dar procesul de ameliorare s-a derulat in Romania. Pana acum, au fost recoltate 2.300 de doze cu material seminal, de la taurul Panifmont.

“Vom incepe livrarile in cel mai scurt timp. Vrem insa sa terminam investitia intr-un depozit aici, la sediul organizatiei, insa mai dureaza putin autorizatiile pentru aceasta”, declara directorul Asociatiei HolsteinRo.

El subliniaza ca asociatia a facut un prim pas, prin acest tauras, in ce priveste acoperirea “solicitarilor de la Agentia Nationala pentru Zootehnie privind programul de ameliorare genealogica”.

In Romania, Evolutia rasei Holstein a evoluat simtitor, dupa Planifmont fiind obtinut alt tauras performant, cu o estimare a performantelor de 2.417 gTPI si 697Net Merit ($).

Fara rezerve, Planifmont reprezinta un standard inalt atins la nivel national confirmand ca in Romania pot fi obtinute exemplare valoroase, prin respectarea reglementarilor impuse la nivel international. Considerat un real deschizator de drumuri, prin Planifmont se face posibila strangerea mai puternica a relatiilor dintre Asociatia HolsteinRo si omologii sai din alte tari, implicit cu Asociatia Holstein din Ungaria.