Viermii de făină pot transforma grâul infectat în bani

2138

Cercetătorii canadieni au descoperit o potențială soluție pentru producătorii de cereale al căror grâu a fost infectat cu fusarium. Descoperirea deschide totodată, o nouă piață de nișă bazată pe viermii de făină, pentru industria hranei pentru animale.

Viermii de făină nu sunt afectați de micotoxine
Studiile realizate de o echipă de cercetători de la Universitatea din Saskatchewan au descoperit că viermii de făină pot consuma grâu infectat cu ciuperca fusarium ale cărei micotoxine sunt nocive pentru om și animale. Chiar dacă nivelurile de micotoxină sunt ridicate, ceea ce provoacă vărsături și dureri abdominale la om și afectează creșterea în cazul animalelor, viermii rămân neafectați.
Viermii de făină, care sunt larvele gândacului de făină (un dăunător cunoscut și sub numele de molet), îngrășați cu grâu cu fusarium ar putea fi o sursă nouă de nutrienți pentru hrana păsărilor de curte.

Grâul infectat cu fusarium este greu de eliminat
Fiona Buchanan, profesor de științe în domeniul animalelor și păsărilor, a declarat: “Vrem să îi ajutăm pe producători să își poată valorifica cerealele, care odată infectate nu mai valorează nimic și despre care nimeni nu știa cum să le elimine în siguranță”.
De obicei, fermierii îngropă sau ard grâul contaminat. Cu toate acestea, îngroparea nu elimină ciuperca și în plus, aceasta se poate răspândi în culturile de anul viitor. Arderea provoacă poluarea mediului.

Contaminarea cu micotoxine provoacă pierderi de miliarde de dolari în economice
Infestarea cu ciuperci Fusarium a provocat pierderi economice în Canada în anul 2016 de peste 1 miliard dolari, afectând aproape 80% din culturile de cereale din Saskatchewan și Manitoba.

Viermii de grâu: hrană sigură, durabilă și mai ieftină
Folosind 10.000 de viermi, Buchanan și studentul său, Carlos Ochoa, au demonstrat că, indiferent de nivelul de contaminare a grâului, viermii de masă au prezentat mereu în corpul lor doar 0,13 părți per milion de micotoxine – mult inferioare nivelurilor de siguranță recomandate pentru consumul animal.
Carlos Ochoa, a adăugat: “Viermii de făină sunt o hrană sigură, mai durabilă și mai ieftină și pot elimina în același timp un produs contaminant din mediul înconjurător”.
Dacă ar dispune de o finanțare suplimentară, perechea de cercetători ar dori să testeze comportamentul viermilor de făină supusși la un nivel mai mare de toxicitate pentru a determina pragul până la care viermii de făină ar putea consuma grâu infectat și pentru a începe studiile asupra păsărillor de curte prin hrănirea lor cu virmi de făină care au fost hrăniți cu grâu contaminat.