Perdelele pentru cuibare nu reprezinta o noutate in acest sector. In trecut, crescatorii de pasari se limitau la atarnarea de panze groase asezate in fata spatiilor in care erau adapostite pasarile. In prezent, majoritatea fermierilor opteaza pentru un un aspect placut oferit adaposturilor pentru gaini, gasindu-le insa si utilitate practica, beneficiile aratandu-se sigure.

Din start, gainilor care depun oua, perdelele ofera mai mult confort. Vor avea un spatiu mai retras, stiut fiind ca pasarile cauta un loc ferit pentru a depune ouale. Totodata, perdelele ofera mai multa siguranta clostilor, insa prezenta perdelelor poate descuraja uneori comportamentul de clocire, instinct declansat deseori cand gaina sta pe oua, in cuibar.

Perdelele puse la cuibare limiteaza mancatul oualor, dintr-n simplu motiv: cand pasarile nu vad ouale depuse nu vor avea curiozitatea sa guste din acestea. Nu trebuie omisa nici utilitatea perdelelor in eliminarea sau limitarea canibalismului.

Retentia caldurii in cuibar este sustinuta de perdelele cu care acesta este dotat, profitul fermierilor fiind considerabil din acest punct de vedere. Astfel, dincolo de aspectul placut oferit adapostului, pot fi folosite modele si materiale diferite, in functie de anotimp.

Pentru utilizarea perdelelor la cuibare trebuie folosite materiale naturale (bumbac, lana, panza). Exista totusi posibilitatea ca gainile sa manance aceste tesaturi. Tocmai de aceea, se impune ca, in permanenta, perdelele sa fie intacte, evitand riscul ca pasarile sa se inece cu firele tesaturilor. In astfel de situatii este recomandat a fi folosit un asternut care nu retine praful (ex. un strat de paie). Acesta ofera perdelelor mai multa curatenie, pentru mai mult timp.

Perdelele puse la cuibare pot fi confectionate prin diferite modalitati; capsare, coasere sau – pur si simplu – atarnare. La inceput, nu vor fi dispuse pe toate cuibarele, facand astfel ca gainile din grup sa se adapteze progresiv cu noile „locuinte”.