O ameninatare ce nu trebuie neglijata! Ungaria, stat vecin cu Romania, a confirmat primul caz de pesta porcina africana. Informatia a fost publicata si de presa franceza, iar mai multe tari si-au aratat rezerva in a mai importa porci si/sau carne de porc din spatiul suspectat de infectie. Cazul de pesta porcina Africana (PPA), declarat la sfarsitul lunii aprilie de Ungaria, a aparut in apropierea granitei cu Slovacia.

Nu se cunoaste precis cauza contaminarii cu pesta porcina africana a mistretului gasit mort in Ungaria, insa potrivit autoritatilor locale, sursa infectiei ar fi fost reprezentata de resturile alimentare introduse de cetatenii straini, indeosebi ucraineni, care lucreaza in numar mare, pe acel perimetru. Acum, se realizeaza un studiu epidemiologic, analizand aceasta tema.

Autoritatile locale sustin ca reglementarile stricte din Ungaria, privind siguranta alimentara si starea de sanatate a animalelor, previn extinderea la produsele din carne de porc a virusului pestei porcine africane detectat la mistreti, a dat asigurari Camera agricola maghiara, transmite MTI.

Declaratia vine dupa ce Serbia, Japonia, Taiwan, Singapore si Coreea de Sud au interzis temporar importurile de porci si carne de porc din Ungaria, dupa ce s-a descoperit in judetul Haves, din nordul tarii, virusul pestei porcine africane la un mistret salbatic.

Fermele de porci si unitatile de procesare a carnii din Ungaria se afla sub supervizarea Autoritatii Sanitar Veterinare si indeplinesc reglementarile UE. Cazurile suspecte de mistreti sau porci bolnavi (eventual morti) vor fi imediat raportate, deoarece tinerea sub control a virusului reprezinta o prioritate pentru economia Ungariei, au precizat reprezentantii Camerei agricole maghiare, care colaboreaza cu organizatiile partenere pentru minimalizarea pagubelor.