Un nou test dezvoltat de oamenii de stiinta din cadrul Departamentului de Cercetare in Agricultura (ARS) din cadrul College Station din Texas ar putea facilita reproducerea gainilor rezistente la agentii patogeni.

Acest test identifica acei cocosi al caror sange contine niveluri ridicate de citokina si chemokina, doua substante chimice care mobilizeaza raspunsul imun natural al pasarilor, potrivit microbiologului Christi Swaggerty, care lucreaza in cadrul Unitatii de Cercetare pentru Siguranta Alimentara si Furajare a ARS.

Folosind noul test, fermierii care detin unitati comerciale de crestere a pasarilor de curte pot identifica acei cocosi care au un raspuns imun puternic si ii pot folosi pentru a realiza o reproducere in mod selectiv, in urma careia sa rezulte un efectiv de pasari mai rezistent la boli. O astfel de rezistenta, in special in prima saptamana de viata a pasarilor, poate reduce costurile legate de bunastarea animalelor si de siguranta alimentara.

Protejarea puilor in fata agentilor patogeni implica igiena, vaccinare, biosecuritate si utilizarea antibioticelor si a altor medicamente. Dar unii pui au un raspuns imunitar deosebit de robust si eficient la actiunea acestor agenti patogeni si pot rezista la atacul acestora, noteaza Swaggerty.

Cercetatorii au folosit testul pentru a selecta cocosii cei mai rezistenti la boli pentru reproducerea unei linii de pui broiler rezistente. Apoi au expus puii obtinuti la mai multi agenti patogeni. Ei au comparat grupul rezistent cu un grup de pui broiler obtinuti din cocosi cu niveluri scazute de citokina si chemokina.

Rezultatele publicate au aratat ca puii rezultati din cocosii cu niveluri scazute de citokina si chemokina au contactat un numar mai mare de agenti patogeni si au avut mai multe semne de infectie decat grupul rezistent. In cele din urma, o astfel de rezistenta ar putea insemna si mai putini agenti patogeni prezenti la pasarile trimise catre fabricile de procesare si, pe cale de consecinta, o siguranta sporita a consumatorilor, noteaza Swaggerty.

Swaggerty si colegii ei studiaza genetica rezistentei gainilor la agentii patogeni care cauzeaza boli alimentare, cum ar fi Salmonella si Campylobacter. Unele specii din aceste doua bacterii provoaca impreuna 2 pana la 3 milioane de cazuri de infectii alimentare in randul consumatorilor din SUA si 450-500 de decese anual.

O alta boala a pasarilor de curte, coccidioza, este cauzata de un parazit unicelular cunoscut sub numele de Eimeria. In SUA, coccidioza provoaca pierderi anuale de productie de pana la 800 de milioane de dolari, ceea ce face ca aceasta boala intestinala sa reprezinte o amenintare semnificativa pentru aproape 9 miliarde de pasari de carne din SUA.

Mai multe informatii despre subiect pot fi obtinute prin lecturarea articolului „Selection for pro-inflammatory mediators produces chickens more resistant to Campylobacter jejuni”, publicat de C. L. Swaggerty si altii in revista Poultry Science (2017). DOI: 10.3382/ps/pew465 (C. L. Swaggerty si colab. Selectarea mediatorilor proinflamatori produce pui mai rezistenti la Campylobacter jejuni, Stiinta pasarilor (2017). DOI: 10.3382 / ps / pew465).