In Europa si Asia Centrala mistretii se hranesc din culturile de camp, raspandind astfel bolile porcine. Afecteaza astfel agricultura, conservarea, traficul rutier si sanatatea animalelor din gospodarii, a faunei salbatice si chiar a oamenilor. Urmare a densitatii si a cresterii populatiilor de mistreti, pierderile devin tot mai mari, fapt ce i-a determinat pe experti sa publice o harta cu rezolutie inalta, care permite supravegherea si prevenirea la un nivel avansat.

Pentru a gestiona mai bine populatiile de mistreti, oficialii au nevoie de informatii spatiale mai precise si detaliate privind distributia si numarul speciilor. Datele cu privire la mistreti sunt disponibile in mod obisnuit la nivelul unitatilor subnationale, cum ar fi provinciile si raioanele, insa lipsesc sau sunt putine informatii despre distributia speciilor in cadrul acestor unitati.

Expertii FAO au elaborat o metodologie care permite elaborarea unor harti precise si detaliate privind distributia si numarul mistretilor, permitand profesionistilor din prima linie sa imbunatateasca gestionarea si controlul populatiilor de mistreti si a bolilor acestora.

Lucrarea a fost publicata intr-un jurnal stiintific, sub titlul “Cartografierea zonelor de distributie a mistretilor folosind statistici privind densitatea populatiei: de la poligoane la harti de tip raster de inalta rezolutie“. Acest studiu ofera o estimare precisa a densitatii populatiilor de mistreti din Europa si unele parti din Asia cu o rezolutie de pana la cinci kilometri.

Noutatea acestei harti consta in abordarea geostatistica care integreaza variabilele de mediu si tehnicile de nisa pentru modelare si prognoza cu scopul de a efectua o evaluare mai precisa a populatiilor de mistreti. Estimarile densitatilor mistretilor obtinute pe baza acestei harti s-au dovedit a fi foarte precise, fapt confirmat de date independente.

“Daca este incorporata in analiza de risc sau in modelarea riscului de raspandire a bolii, harta poate ajuta la depistarea traseelor mistretilor si a riscurilor legate de transferul de boli la animalele salbatice si viceversa”, a declarat Daniel Beltran-Alcrudo, expert FAO privind sanatatea animala.

Aceasta metodologie, in plus fata de beneficiile obtinute din monitorizarea populatiilor de mistreti, si-a dovedit fiabilitatea si poate fi utilizata pentru a cartografia populatiile altor animale salbatice de interes. Aceasta poate fi, de asemenea, adaptata la diferite regiuni, a spus Claudia Pittillo, expert ecologist FAO privind bolile la animale.

“Aceasta harta ar putea fi actualizata cu usurinta, deoarece ajung sa fie disponibile date mai recente si mai precise despre populatiile de mistreti, sau poate fi extinsa din punct de vedere geografic spre noi zone”, a spus ea.