Numarul cazurilor raportate de salmoneloza si campilobacterioza a ramas stabil in ultimii cinci ani, desi listerioza continua sa creasca.

Dupa cativa ani de declin, numarul cazurilor de salmoneloza din Uniunea Europeana s-a aplatizat. In 2017, numarul cazurilor a scazut usor, de la 94.425 la 91.662, dar tendinta descendenta care a inceput in 2008 a stagnat in ultimii ani. Acestea sunt principalele concluzii ale raportului annual privind tendintele si sursele publicate de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC).

S.Enteritidis este cel mai frecvent tip de Salmonella raportat la om, provocand unul din sapte focare de toxiinfectie alimentara. In perioada 2013-2017, tendinta cazurilor confirmate de S. Enteritidis a fost stabila si parea sa reflecte o tendinta analoga la gainile ouatoare.

Cele 5.079 de focare aflate pe cale de disparitie, raportate in 2017, reprezinta o scadere cu 6,8% fata de anul 2016. Bacteriile de salmonella au reprezentat cea mai frecventa cauza a focarelor alimentare, in special la produsele din carne si la oua, fapt ce a cauzat cel mai mare numar de cazuri de focar.

Cazurile de campilobacterioza au scazut usor in 2017 comparativ cu 2016 (246.154 fata de 247.917), dar aceasta reprezinta, in continuare, cea mai frecventa boala zoonotica raportata in Uniunea Europeana. Cea mai mare aparitie a fost raportata la carnea de pui (37,4%) si la carnea de curcan (31,5%).

Cazurile de listerioza au scazut usor in 2017: au fost raportate 2.480 de infectii, fata de 2.509 in 2016. totusi, tendinta a crescut in ultimii cinci ani. Grupul cel mai afectat in 2017 a fost cel al varstnicilor, in special cei peste 84 de ani. In aceasta grupa de varsta, rata mortalitatii datorate listireozei a fost de 24%. In ansamblu, in Uniunea Europeana, boala a fost fatala pentru 1 din 10 pacienti.

Cele mai inalte niveluri de L. monocytogenes au fost detectate in peste si produse pescaresti (6%) urmate de salate pregatite pentru consum (4,2%).