Producătorii de lactate au nevoie urgentă de o rețea eficientă din punct de vedere al costurilor, cu conectivitate masivă, cu o acoperire largă, un consum redus de energie și o performanță stabilă pentru a permite detectarea modernă a estrului vacilor.

Acest lucru este dorit și de China Telecom și Huawei, companii din domeniul tehnologiei care au lansat, proiectul “Connected Cow, Cash Cow”, prioect dedicat îmbunătățirii performanțelor fermelor de lapte din China.

O mai bună detectare a estrului

Industria chineză de produse lactate este marcată de două caracteristici: o lipsă semnificativă de capacități tehnologice și un potențial de creștere uriaș.

Cum ciclurile fiziologice variază individual pentru fiecare vacă în parte, reproducerea reușită și profitabilitatea maximă necesită ca fermele de lapte să poată identifica corect perioada de estru. Pentru a îmbunătăți eficiența agriculturii la scară largă, însă, fermele de lapte aplică tehnologii precum ”gulerele” inteligente pentru vaci pentru a monitoriza semnele vitale în timp real și pentru a optimiza detectarea estrului și a rezultatelor generale ale reproducerii.

China Telecom și Huawei, de asemenea, au făcut acest lucru și au dezvoltat ”gulere” inteligente care pot fi folosite pentru a monitoriza temperatura și pulsul vacii. Informațiile sunt trimise ”in-cloud” prin intermediul stațiilor de bază NB-IoT (Internet de bandă îngustă al obiectelor). Utilizatorii pot accesa cu ușurință aceste informații  online, prin PC-uri și telefoane mobile.

Informații despre vaci, în timp real

Ca reprezentant al tehnologiilor de ultimă generație, NB-IoT servește ca soluție importantă de bază pentru creșterea inteligentă a vacilor. NB-IoT oferă informații despre vacă în timp real, cum ar fi informații despre activitatea, temperatura și pulsul lor. Aceste informații esențiale pot fi apoi folosite pentru a efectua o analiză detaliată pentru a determina estrul vacilor. Creșterea producției de lapte, reducerea costurilor de muncă și de tratament cu medicamente și creșterea veniturilor fermelor de lapte sunt cele mai interesante beneficii ale acestei tehnologii. Tehnologia a beneficiat, de asemenea, de o atenție deosebită din partea întreprinderilor producătoare de produse lactate și de creștere a animalelor.

Soluția de la China Telecom și Huawei prezintă o serie de avantaje: consum redus de energie, conectivitate pe scară largă și o largă acoperire. Astfel, consumul mai mic de energie al senzorilor în comparație cu metodele tradiționale, permite ca o singură baterie să funcționeze timp de peste 5 ani.

O singură stație de bază NB-IoT suportă o conexiune la rețea a câteva mii de utilizatori. În plus, această soluție poate asigura acoperirea semnalului pe o suprafață mult mai mare, comparativ cu alte opțiuni existente.

Senzorii NB-IoT utilizați pot rezista la temperaturi exterioare severe cuprinse între -30°C și 45°C. Sunt capabili să reziste la ”agresiunea” mai multor factori externi având un IP65, indicator care descrie protecția dispozitivelor electrice împotriva apei, a prafului și a deteriorărilor fizice.

Atâta timp cât există o acoperire a rețelei NB-IoT, nu sunt necesare nici linii de alimentare dedicate, nici stații de bază RFID. Prin urmare, întreținerea liniilor și a nodurilor nu este implicată, contribuind la limitarea viitoarelor costuri.

Îmbunătățirea rentabilității economice

Potrivit Huawei, modelul actual de afaceri contribuie la reducerea presiunii investiționale inițiale pentru proprietarii de ferme de lapte, aprofundează cooperarea dintre industrie și operator și îmbunătățește în mod eficient rentabilitatea economică, promovând în același timp dezvoltarea inteligentă a creșterii animalelor bazată pe informații. În viitor, datele sistemului de monitorizare bazat pe cloud utilizate în soluția Connected Cow vor oferi industriei conexe un suport important, de exemplu, o sursă de urmărire a calității laptelui. Monetizarea datelor va determina decizii viitoare pentru ca operatorii să își transforme modelele de afaceri și să dezvolte servicii mai inovatoare.