Saltele cu apă pentru confortul bovinelor de lapte

Advanced Comfort Technology (ACT) este o afacere de familie din Wisconsin, ce produce și vinde saltele cu apă pentru vaci.

1920

Vacile de lapte petrec 12-14 ore pe zi în poziția culcat și există o întreagă afacere construită pe baza premisei că ele ar trebui să stea cât mai confortabil.

Advanced Comfort Technology (ACT), o afacere de familie din Wisconsin, cu opt angajați, ce produce și vinde saltele cu apă pentru vaci a realizat venituri brute de circa 7 milioane de dolari anul trecut, venituri care an de an au înregistrat o creștere de peste 10%, începând cu anul 2009.

Compania și-a asigurat succesul în rândul agricultorilor, vânzându-le saltele cu apă cu dublă cameră, numite paturi cu apă DCC, care au o pernă suplimentară frontală ce amortizează coborârea vacii pe pat.

„Vacile sunt una dintre cele mai mari investiții în ferma de lapte. Sunt foarte scumpe”, a explicat Amy Throndsen, care este directorul de marketing și vânzări internaționale al companiei. „Fermierii vor să facă tot posibilul pentru ca vacile lor să stea cât mai confortabil.”

Timpul de odihnă al vacii și calitatea lui au un efect direct asupra cantității de lapte produse, potrivit lui Wendy Fulwider, specialist în îngrijirea animalelor, care a efectuat cercetări asupra diferitelor tipuri de așternut pentru vaci.

„Când vacile stau jos, produc mai mult lapte, așa că doriți-vă ca acestea să stea cât mai confortabil și să se întindă cât vor”, a spus Fulwider.

Atât paturile cu apă, cât și paturile cu nisip au avantajul de lua forma corpului vacii și de a-i proteja articulațiile. Paturile cu nisip au constituit pentru mult timp standardul de aur pentru industria produselor lactate, potrivit lui Fulwider, dar paturile cu apă, al căror preț se ridică la aproximativ 200 de dolari și care au o durată de viață mai lungă decât alte suprafețe, cresc în popularitate.

Într-adevăr, ACT a înregistrat o creștere anuală de 12% a vânzărilor, începând cu anul 2003, potrivit lui Holly Harper, directorul de comunicare al ACT. Dar, după cum remarcă Throndsen, ideea că vacile ar putea dormi pe paturi de apă nu a fost inițial o idee care să poată fi vândută ușor.

„La început, a fost cu siguranță o provocare”, a spus ea. „Era o idee foarte îndrăzneață pentru o industrie foarte conservatoare”.

În anii 1990, Dean Throndsen, lucra pentru un producător de saltele pentru vaci. O companie europeană care vindea adăpători l-a recrutat în vederea extinderii propriei afaceri în America de Nord. Dean Throndsen a lucrat pentru companie timp de numai un an, dar a ajuns să creadă în produs și în posibilitatea de a îmbunătăți confortul vacilor.

Astfel, Dean Throndsen a brevetat propria versiune a patului cu apă pentru vaci cu o cameră suplimentară de apă în partea frontală, astfel încât genunchii vacii să aibă mai mult sprijin atunci când coboară în poziția culcat. De atunci, compania s-a bazat foarte mult pe puterea exemplului, a spus Amy Throndsen. ACT și distribuitorii săi îi aduc pe potențialii clienți la întâlniri cu fermierii din zona lor care au adoptat deja tehnologia, permițând fermierilor să vadă la fața locului modul în care paturile funcționează.

Piața ACT este, în prezent, 40 la sută pe piața internă (piața americană) și 60 la sută exporturi, potrivit lui Amy.

Saltele cu apă sunt laminate și apoi umplute cu apă. Vacile care stau pe aceste paturi au un confort sporit și dau în medie cu 12% mai mult lapte. Un studiu efectuat de Universitatea de Stat din Colorado arăta, de asemenea că paturile cu apă au redus semnificativ leziunile jaretului, problemă întâlnită în special la vacile care dorm pe podele dure. Saltelele cu apă DCC au o durată de utilizare de la 15 la 20 de ani si sunt compatibile cu cele mai recente tehnologii – unități de muls robotizate, podele cu grătare, sisteme de ventilație și de răcire.

Recomandate pentru robotizarea fermei

În cazul paturilor cu nisip este recunoscută necesitatea prezenței unei forțe de muncă semnificative pentru menținerea confortului vacilor din fermă. Nevoia constantă de a adăuga așternuturi de nisip este nu numai costisitoare, dar într-o fermă de vaci de lapte activitatea aferentă schimbării și completării patului de nisip  (inclusiv utilajele folosite sunt un factor perturbator pentru odihna vacilor. Stresul suplimentar pe care îl provoacă acest lucru se traduce în general prin producția de lapte mai mică. Prin utilizarea saltelelor cu apă  DCC, adăpostul este mai liniștit, iar vacile sunt încurajate să producă la întregul lor potențial. Deoarece saltelele cu apă elimină ușor umezeala și se usucă repede, se poate obține în mod constant un număr mai scăzut de celule somatice.

„Pot să las vitele să-și urmeze propriul program. Am curățat doar paturile goale. Apoi, când aduc hrana, unele animale vor veni să mănânce, timp în care eu pot curăța saltelele libere. Dacă o vacă stă pe salteaua cu apă și locul arată curat, nu a mai fost nevoie să o deranjez”, arată Steve Derksen, care a achiziționat 75 de paturi cu apă și o mulgătoare robotizată.

De asemenea, nisipul este abraziv și irită pielea vacii. În plus, el intră și în părțile mecanice ale sistemului de muls robotizat. Unii dealeri de echipamente de muls robotizate au estimat că cheltuielile suplimentare aferente folosirii nisipului adaugă încă 400 de dolari pe robot pe lună pentru întreținere și înlocuirea pieselor uzate. Cu paturile cu apă DCC, ugerul este curat, iar roboții funcționează mai bine, mai mult timp.

„Ceea ce îmi place la saltelele cu apa este că nu-și modifică forma, neavând astfel nevoie de întreținere suplimentară. La stratul de nisip confortul vacii este asigurat în prima și a doua zi după umplere, după aceea fiind necesară din nou nivelarea stratului de nisip. Prin urmare, în prezent, mă pot ocupa de un număr mai mare de vaci, iar numărul de celule somatice este asemănător cu acela al patului din nisip”, explică Mike Verhasselt, fermier din Wisconsin care între 2011 și 2015 a achiziționat 1.052 paturi DCC originale + 1.638 DCC paturi cu apă ISO.

Prietenoase cu mediul

Utilizarea saltelelor cu apă este și o practică mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător.  Potrivit unei estimări a Departamentului de Științe a Solului, Colegiul de Științe Agricole și Științe ale Vieții din UW-Madison, dacă un acru de sol argilos este arat la 17 cm adâncime, vor fi necesare 214 de tone de nisip pentru a schimba permanent solul din pământ argilos în sol nisipos. Dacă practicile de cultivare se aplică la o adâncime de 8,5 cm, vor fi necesare doar 107 tone de nisip pentru a schimba permanent solul. Prin urmare, prin aruncarea/depozitarea nisipului utilizat în grajd ați putea pierde o suprafață importantă de teren care ar deveni astfel teren degradat. Calculele producătorului arată că o suprafață de 8000 mp s-ar putea transforma în sol nisipos în 47 de an la o arătură mai adâncă, sau în 23,5 ani la o arătură mai puțin adâncă, având în vedere cantitatea zilnică de nisip evacuat din grajd.  Într-o singură generație veți transforma astfel aproape un ha de teren productiv în teren impropriu agriculturii.