Tara noastra a semnat deja contracte privind exportul de animale vii spre Golful Persic, conform unui anunt facut de Sorin Rosu Mares, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii.

“In urma turneului Guvernului, care s-a facut in tarile din Golful Persic si in tarile din aceasta zona, s-au deschis pietele, iar primele contracte au fost semnate: pentru 100.000 de ovine – este semnat si va pleca la inceputul anului si, de asemenea, este un contract semnat pentru 10.000 de bovine, care sa plece inspre Golful Persic. Este o veste extraordinara, deschizand aici piata, pentru ca, prin toate politicile pe care noi le-am promovat, vedeti, ovinele sunt in momentul de fata un potential extraordinar pe care noi il avem si trebuie valorificat prin aceste cai catre export”, sustine Sorin Rosu Mares.

Trebuie reamintit insa ca, in Parlamentul European, a fost supus votului un raport al Comisiei de Agricultura, prin care se insista ca statele membre ale Uniunii Europene sa exporte numai carcasa, carne si produse din carne, renuntand astfel la exportul animalelor vii, acest lucru facandu-se prin infiintarea, in ferme, a abatoarelor si a punctelor de sacrificare, pentru respectarea regulilor de bunastare a animalelor. Dr. Mary Pana, presedinte al Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine Ovine si Porcine (ACEBOP) s-a intalnit cu presedintele Animals International Romania, Gabriel Paun.

Rezultatul intalnirii s-a materializat intr-o declaratie a presedintelui Mary Pana, prin care Asociatia pe care o conduce urmeaza a propune un proiect de lege si un program de trecere la exportul de carne si produse din carne, inlocuind astfel exportul animalelor vii. A fost abordata, in principal, problema comertului cu rumegatoare (ovine si bovine) spre Orientul Mijlociu, prin intermediul transportului maritim, pe distante lungi, indeosebi in perioada verii, interval in care animalele sufera urmare a umiditatii si temperaturilor ridicate.

Pe de alta parte, fermierii din Romania nu sunt satisfacuti de activitatea de export a animalelor vii, urmare a preturilor mici (ex. 4 lei pentru kilogramul de ovine in viu) aratandu-si nemultumirea inclusiv pentru conditiile de transport, in care animalele au de suferit.