Moneda articficiala standard, existenta numai in teorie, PPS (purchasing power standard, puterea de cumparare standard) reprezinta reprezinta elementul cu care “se poate cumpara”, in orice tara, aceeasi cantitate de bunuri si servicii.

Ca un exemplu curent, pe piata ovinelor si bovinelor Romania se situau aproximativ la acelasi nivel, de 7-7,5 PPS/ora la jumatate din nivelul mediu al Uniunii Europene (14) si al Ungariei (15). Pe piata de porc si pui, media productivitatii pe ora de munca din tara noastra (23) era de 2,3 ori sub cea din Polonia (53), de 2,6 ori sub cea din Ungaria (61) si de trei ori mai scazuta decat media Uniunii Europene (71).

Totodata, pe piata laptelui, unde se inregistreaza o productivitate a orei de munca de 7,5 in Romania, ne situam la aproximativ jumatate din nivelul Poloniei (14), de 4,5 ori sub nivelul Ungariei (34) si de 3,9 ori sub nivelul mediu al Uniunii Europene (29)

“O posibila explicatie pentru nivelul redus al productivitatii muncii este data de gradul de capitalizare a fermelor locale, in contextul in care inzestrarea cu masini sau echipamente a fermei medii din Romania raportata la media UE se afla la o distanta considerabila fata de Polonia si Ungaria”, se arata in analiza Bancii Nationale a Romaniei.

Capitalul alocat unei ferme medii din Romania pentru masini si echipamente este de trei-patru ori mai mic fata de o ferma similara din Polonia sau Ungaria. In anul 2016 (anul care aduce datele cele mai recente) ferma din tara noastra ajunsese la aproape 40% din stocul mediu de capital alocat unei ferme similare din UE, se mai mentioneaza in evaluarile facute de BNR.

“Mai concret, in cazul productiei de lapte, ferma medie din Romania dispune doar de 13 la suta din capitalul mediu din capitalul mediu al unei entitati similare din Uniunea Europeana, cele doua tari din regiune mentionate situandu-se insa semnificativ peste media UE, fapt ce conduce la o aprovizionare insuficienta a companiilor de procesare locale, fermierii romani furnizand doar un sfert din necesarul acestora, in anul 2017”, se prezita in analiza BNR.