Intr-o conferinta de presa, Animals International a prezentat noi dovezi filmate, in care animale exportate din Romania erau omorate barbar, in Orientul Mijlociu. Animals International a facut public faptul ca Parlamentul European face o recomandare tarii noastre ca, la sfarsitul unei anchete, exportul animalelor vii sa fie inlocuit cu export de carcase si carne.

Exportul de bovine vii a fost documentat de aceasta organizatie, iar cei implicati in investigare au pornit din Romania, cu destinatia Orientul Mijlociu, spatiu in care au fost martori ai unui tratament brutal si a sacrificarii viteilor importati din tara noastra. Dupa ce filmari realizate in 2018 au prezentat tratamentul oilor exportate din Romania, au urmat aceste probe video cu referire la bovinele importate, imagini realizate in Gaza si Liban.

Conform studiului economic realizat de Animals International, efectele pozitive ar fi generate prin crearea de locuri de munca in sectorul productie si procesare a carnii si produselor din carne. Totodata, ar fi generat un consum suplimentar si nevoia de transport si locuinte, favorizand indirect crearea mai multor locuri de munca. Efectele nu vor fi neglijabile in sectorul finantelor publice locale si centrale.

„Este primul studiu de acest fel realizat pentru Romania, care confirma inca o data ca Romania are de castigat doar atunci cand creaza valoare adaugata pentru resursele sale. Prin procesarea superioara a resurselor sale, fie ele animale, lemn, petrol sau alte surse, creeaza premisele pentru infiintarea unor noi locuri de munca si pentru a tine mai multi bani in Romania”, sustine Claudiu Cazacu, analist economic, autor al studiului.

Nimic pozitiv nu s-a remarcat la nivelul bunastarii animalelor, reputatia tarii fiind serios afectata din acest punct de vedere, in ciuda repetatelor investigatii derulate in Orientul Mijlociu si in Nordul Africii.

„Este al cincilea an consecutiv cand publicam imagini cu animale torturate care afecteaza pe oricine le priveste, mai putin Guvernul Romaniei, care deschide in prezent exportul cu animale vii catre noi destinatii unde am fost si stim ca va fi cruzime 100%. Este vorba de Siria, Arabia Saudita, Kuveit, Emiratele Arabe Unite si Siria”, a subliniat directorul pe Europa al Animals International, Gabriel Paun.

Animals International a solicitat Guvernului tarii noastre sa puna inaintea negocierilor pentru export de animale vii catre tarile arabe, exportul de carne congelata si refrigerata.