Pasarile selectate pentru prezenta unor niveluri mai ridicate de anticorpi naturali au un raspuns imun mai mare, potrivit unui nou studiu publicat de o echipa de cercetatori olandezi.

Pe langa faptul ca ofera o perspectiva asupra posibilelor mecanisme de actiune ale acestor anticorpi naturali in ceea ce priveste rezistenta generala la boli si in special la bacterii, cercetarile recente intreprinse de o echipa de cercetatori olandezi ofera o selectie mai buna a gainilor cu o rezistenta crescuta la boli. Aceasta, la randul sau, are potentialul de a reduce utilizarea antibioticelor, ceea ce conduce la o imbunatatirea bunastarii pasarilor, spun cercetatorii de la Universitatea Wageningen.

Studiul s-a concentrat pe obtinerea unei mai bune intelegeri a modului de protectie generala oferita de anticorpii naturali. Puii de gaina furnizati de Hendrix Genetics au fost selectati pentru nivelurile ridicate sau scazute de anticorpi naturali din doua generatii.

Raspunsuri imune

Seful echipei de cercetatori, Tom Berghof a spus: “Am folosit vaccinuri care cauzeaza raspunsuri imunitare diferite: un raspuns imun este directionat impotriva bacteriilor, un raspuns imun este directionat impotriva virusilor si un raspuns imun a fost specific pentru selectia noastra pe anticorpi naturali.”

Pasarile cu niveluri ridicate de anticorpi naturali au avut, comparativ cu cele cu niveluri scazute, un raspuns mai ridicat al anticorpilor impotriva vaccinului bacterian, dar nu si in cazul celorlalte doua vaccinuri.

“Acest lucru sugereaza ca animalele cu un nivel mai mare de anticorpi naturali ar putea avea o protectie mai buna impotriva bolilor provocate de bacterii”, a adaugat el.

Studiul ofera o perspectiva plina de speranta pentru cresterea nivelurilor anticorpilor naturali pentru a imbunatati rezistenta generala la boli, in special pentru bacterii.

“Dar mai intai vrem sa stim mai multe despre selectia anticorpilor naturali, asa ca vom continua selectia pentru mai multe generatii. In plus, vom investiga daca liniile raspund, de asemenea, in mod diferit fata de agentii patogeni reali si daca difera in alte forme de protectie, de exemplu impotriva virusilor”.

In cele din urma, cercetarea ar putea conduce la animale cu rezistenta generala la boala imbunatatita, la o utilizare mai redusa a antibioticelor, pierderi economice mai scazute pentru crescatorii de pasari si o imbunatatire a bunastarii pasarilor.

Studiul a fost publicat in editia din martie a revistei Vaccine. Cercetarea, finantata de Organizatia Olandeza pentru Cercetare Stiintifica, face parte din programul de cercetare “Divergent selection for natural antibodies in poultry“.