In aceste perioade caniculare, personalul din reteaua sanitara veterinara trage un semnal de alarma adresat detinatorilor de animale si pasari, amintindu-le ca trebuie sa respecte regulile impuse de evenimentele meteo specifice.

In perioadele caniculare trebuie asigurate cantitati suficiente de furaje si apa, corespunzatoare calitativ si cantitativ, verificandu-se continuu buna functionare a sistemelor de adapare si furajare. Vor fi asigurate, pentru situatii exceptionale, echipamente de rezerva (indeosebi generatoare de energie electrica si sisteme de ventilatie).

Dintre reglementari, se remarca asigurarea de adaposturi conforme, care sa protejeze animalele si pasarile de actiunea directa a ultravioletelor nocive, simultan cu cu respectarea densitatii grupurilor, ventilatiei, temperaturii si zooigienei, in paralel cu aplicarea normelor de biosecuritate, indeosebi in exploatatiile cu porcine si pasari, limitand in acelasi timp circulatia oamenilor si animalelor din/in ferme.

Pasunatul trebuie evitat in itervalul orar 10-18, cand temperaturile devin toride, fiind obligatorie amenajare de umbrare si a surselor de apa, pentru a reduce riscul deshidratarii.

De asemenea, se impune ca animalele de tractiune sau alte activitati exploatate sa nu fie folosite in intervalul orar 12,00-18,00, daca se inregistreaza temperaturi ce depasesc 25 de grade Celsius, la umbra. Circulatia animalelor, indeosebi in timpul zilei; miscarea acestora se va face excusiv cu aprobarea serviciilor veterinare locale sau de la nivelul DSVSA, dupa caz.

Transportul animalelor va fi efectuat doar cu mijloace de transport dotate corespunzator, asigurand confortul animalelor, in functie de specie si categorie, avandu-se totodata in vedere distanta ce urmeaza a fi parcursa.

Transportul se efectueaza doar atunci cand situatiile exceptionale impun acest lucru, iar densitatea animalelor, in perioada caniculara, se va reduce cu cel putin 25%, in functie de talia, specia si caracteristicile lor.

In cazul in care este necesara stationarea, soferii trebuie instruiti pentru a ingriji animalele. Pentru calatorii de peste 8 ore, temperatura din vehicul trebuie mentinuta de sisteme de ventilatie functionale.

Detinatorii de animale sunt obligati, printre altele, sa participe activ la actiunile sanitare veterinare obligatorii, stabilite de catre medicii veterinari (pentru aceasta perioada) si la actiunile de necesitate, atunci cand se impune.

De asemenea, trebuie sa informeze de urgenta medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate al animalelor din localitate despre orice modificare a starii de sanatate sau despre eventuale modificari comportamentale aparute la animale, in aceasta perioada caniculara.