Crescatorii si transportatorii de animale primesc din partea reprezentantilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor recomandari privind desfasurarea activitatilor specifice in conditii de ger. Astfel, se recomanda crescatorilor de animale sa asigure adaposturi corespunzatoare, intru asigurarea directa in conditii de zapada si ger.

Totodata, se impune asigurarea unor cantitati corespunzatoare de apa si furaje. Furajarea se va face in functie de specia, talia si starea fiziologica a animalelor, care trebuie sa beneficieze de hrana superioara din punct de vedere calitativ, in ce priveste prospetimea, raportul energetic s.a.

Instalatia de adapare trebuie sa functioneze corect, luandu-se in calcul posibilitatea de inghet, iar generatoarele de energie electrica vor fi prioritare in verificarea disponibilitatii echipamentelor de rezerva. In cazul aparitiei unor probleme de sanatate a animalelor sau a prezentei unor tulburari comportamentale ale acestora, proprietarul are obligatia sa anunte medicul veterinar responsabil cu supravegherea statusului de sanatate al animalelor din localitate.

In conditii meteo cu temperaturi foarte scazute, vant puternic sau caderi masive de zapada, transportatorii nu trebuie sa efectueze transporturi de animale vii. Transporturile se vor face numai in situatii absolut necesare, cu verificarea prealabila a existentei unui microclimat confortabil in mijlocul de transport, pe toata durata drumului sau pe timpul stationarilor.

Densitatea animalelor va fi redusa cu cel putin 25%, in cazul in care temperaturile sunt scazute, tinand cont de specia, fiziologia, varsta si talia animalelor. Sistemele de ventilatie din vehicul trebuie sa asigure o temperatura de confort termic in compartimentele animalelor, la calatorii care dureaza mai mult de 8 ore.

In targurile unde sunt tinute animale spre vanzare, padocurile se impune a fi spatioase pentru asigurarea miscarii libere a animalelor expuse, fara sa lipseasca zonele de adapost. In cazul in care este disponibila o singura sursa de apa, trebuie luate in calcul nevoile zilnice ale unui animal, in functie de starea fiziologica, specie, rasa sau talie.

ANSVSA, prin conducerea acesteia, a dispus DSVSA judetene sa se conformeze in informarea fermierilor, transportatorilor de animale, unitatilor administrativ teritoriale locale si altor detinatori de animale privind respectarea regulilor specifice privind bunastarea animalelor in timpul iernii cu conditii meteo severe.