Industria carnii de porc este afectata, la nivel mondial, indeosebi de disputa comerciala dintre Statele Unite si China. Pierderile economice colaterale se resimt insa si in alte tari mari exportatoare de carne de porc, precum Brazilia, Canada si marii producatori din Europa.

Chiar daca unele domenii au avut de castigat din razboiul celor doua mari puteri economice, crescatorii de porci si procesatorii se situeaza de partea celor care au pierdut substantial, urmare a combinatiei dintre cresterea costurilor si scaderea preturilor survenite la carnea de porc.

Razboiul comercial, aparut intr-un moment inoportun, dupa ce productia din acest sector a ajuns la un nivel record, a reprezentat cauza principala a caderii, pe fondul evaluarilor referitoare la cresterea cererii la carne, asociate pretului scazut la nutret, datorat supraproductiei de cereale, la nivel global.

„Pe masura ce razboiul comercial s-a intensificat, schimburile comerciale cu China au devenit foarte dificile si chiar s-au oprit in unele puncte,pentru ca tarifele impuse nu au mai facut viabile schimburile”, sustine Kenneth Sullivan, director general la Smithfield Foods, cel mai mai mare producator mondial de carne de porc si o divizie a grupului chinez WH Group.

In prezent, producatorii de carne de porc se confrunta cu tarife suplimentare vamale, care se ridica la 62% in China si de pana la 20% in Mexic. Este cauza care a condus la scaderea cererii in doua dintre cele mai importante piete de export din Statele Unite, simultan cu stocarea unor mari cantitati de carne nevanduta, aflata in depozitele frigorifice americane.

Pe de alta parte, marii exportatori europeni de carne de porc, Spania si Germania, si-au marit fluxul exporturilor spre China si Mexic, dupa declansarea razboiului comercial. Cu toate acestea suplimentarea vanzarilor nu a reusit sa sustina preturile in Uniunea Europeana, datorita cresterii ofertei interne si a cantitatii mai mici de carne cumparata de China, fata de anii precedenti.

Una dintre tarile ce parea bine pozitionata profitand de conflictul economic dintre China si Statele Unite parea sa fie Brazilia. Cu toate acestea, nu a reusit sa beneficieze de oportunitatea cresterii exporturilor spre China, aflandu-se in imposibilitate de a compensa pagubele produse de cresterea pretului la nutret, situatie urmata de deficientele constatate in sistemul de inspectie sanitara, fapt ce a determinat Rusia si UE sa limiteze importul din mai multe abatoare braziliene.