Raportul prezinta o imagine de ansamblu si o analiza a raspunsurilor primite din partea tarilor din afara Uniunii Europene la un chestionar formulat de Directia de Sanatate si Alimentatie din cadrul Consiliului Europene privind politicile si masurile nationale luate in aceste tari terte pentru combaterea dezvoltarii AMR.

Rezistenta antimicrobiana ( AMR ) reprezinta o amenintare la adresa sanatatii umane si animale, totodata fiind o problema social-economica semnificativa in UE, dar si la nivel mondial.

Comisia Europeana atrimis un chestionar tarilor din afara UE, referitor la masurile si politicile nationale de solutionare a AMR. Chestionarul a fost transmis de Directia Generala pentru Sanatate si Securitate Alimentara (Directia pentru audit si analiza alimentara si Directia de analiza) catre cele 128 de delegatii ale UE atasate tarilor din afara UE7, cu solicitarea ca chestionarul sa fie distribuit ulterior autoritatilor nationale competente din domeniul sanatatii umane si veterinare competente pentru AMR, din aceste tari.

Raspunsurile primite au fost analizate in raport sub forma anonimatului. Raportul prezinta o imagine de ansamblu interesanta a masurilor intreprinse la nivel global in abordarea provocarii expuse de AMR, atat in medicina umana, cat si in cea veterinara. Desfasurarea actiunii s-a derulat conform Planului de actiune al UE privind sanatatea impotriva AMR, care vizeaza o cooperare mai stransa intre organizatiile internationale.

Intrebarea formulata a fost: Au fost elaborate politici sau orientari nationale in tara dumneavoastra cu rivire la utilizarea prudenta a antimicrobienelor la animale?

Dintre cele 71 de tari care au raspuns la aceasta intrebare, 48 au declarat ca nu au elaborat politici nationale sau orientari privind utilizarea prudenta a antimicrobienelor la animale, in timp ce 23 de tari au declarat ca au adoptat astfel de politici sau orientari nationale.

In afara regiunii nord-americane (un raspuns), cel mai mare procent din tarile respondente, care au elaborat politici privind utilizarea prudenta la animale, provin din Asia de Est si Pacific (50%).

Marea parte a respondentilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord (86%) si din Africa subsahariana (79%) nu au nicio politica sau vreo orientare privind utilizarea prudenta a antimicrobienelor la animale. Acestora li se adauga cele doua tari din Asia de Sud, care au raspuns la chestionar si nu au elaborat politici de utilizare prudenta a antimicrobienelor la animale.