S-au facut pasi importanti in combaterea rezistentei antimicrobiene (AMR), dar exista inca lacune grave ce necesita interventii urgente, potrivit unui raport publicat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Raportul prezinta progrese in 154 de tari dar prezinta totodata mari discrepante. In unele tari, inclusiv in multe state europene, se lucreaza de peste patru decenii in domeniul politicilor antimicrobiene, in sectoarele uman si animal.

Altii au inceput sa ia de curand masuri impotriva acestei grave amenintari. Progresele inregistrate in elaborarea si punerea in aplicare a proiectelor sunt mai concludente in tarile cu venituri mari, insa toate statele dispun de posibilitati de a progresa.

Evolutii promitatoare sunt facute in 105 tari cu sistem de supraveghere pentru raportarea infectiilor rezistente la medicamente, in domeniul sanatatii umane, si 68 de tari cu un sistem de urmarire a consumului de antimicrobiene.

Raportul evidentiaza domenii, indeosebi in sectoarele animalelor si alimentelor, in care exista o nevoie urgenta de investitii si actiuni.

Spre exemplu, numai 64 de tari raporteaza ca respecta recomandarile FAO-OIE-OMS in a limita utilizarea antimicrobienelor importante pentru promovarea cresterii in productia animala.

Dintre acestea, 39 sunt tari cu venituri mari, majoritatea aflandu-se in regiunea europeana a OMS. In schimb, doar 3 tari din regiunea africana a OMS si 7 tari din regiunea americana au facut acest pas important pentru a reduce rezistenta antimicrobiana.

Un total de 67 de tari raporteaza cel putin rezistenta unei legislatii care sa controleze toate aspectele legate de productia, acordarea licentelor si distribuirea de antimicrobiene pentru a fi utilizate in sectorul animalelor.

Cu toate acestea, 56 de tari au afirmat ca nu au avut nicio politica sau legislatie nationala privind calitatea, siguranta si eficacitatea produselor antimicrobiene utilizate in sanatatea animalelor si a plantelor.

Exista, de asemenea, o lipsa de actiuni si date in sectoarele mediului si plantelor. Desi 78 de tari au reglementari in vigoare pentru a preveni contaminarea mediului, in general, doar 10 tari au raportat ca au sisteme complete pentru a asigura respectarea reglementarilor, inclusiv cea privind deversarea de reziduuri antimicrobiene in mediu.

Studiul si sursele (FAO, OIE si OMS) certifica faptul ca 100 de tari au in prezent planuri nationale de actiune pentru AMR, iar alte 51 de tari au proiecte in curs de dezvoltare, insa trebuie confirmat ca acestea vor fi puse in practica.

Numai 53 de tari au raportat ca au un grup de lucru multisectorial, deplin functional, iar 77 de tari au infiintat un astfel de grup.

In sens pozitiv, printre primele tari producatoare de pui, bovine si porcine care au raspuns sondajului AMR, 9 dintre cele 10 intervievate au aplicat cel putin un plan de actiune.