de minims

Petre Daea, ministrul Agriculturii, vrea să înfiinţeze pieţe speciale pentru crescătorii de animale în fiecare reşedinţă de judeţ din ţară şi în Capitală în 2018, relatează ZF în pagina sa online.

Anunţul a fost făcut cu ocazia lansării oficiale a campaniei „Alege Oaia”, o campanie menită să încurajeze consumul de carne de oaie şi de preparate din carne de oaie în rândul românilor.

„Vom face pieţe de gros, autorizate sanitar-veterinar, unde oamenii îşi vor putea aduce animalele pentru a le valorifica. Anul viitor vom deschide pieţe în fiecare reşedinţă de judeţ din ţară şi în Capitală”, a spus ministrul Agriculturii, prezent la târgul agricol Indagra din Capitală.

România ocupă locul trei în to­pul celor mai mari crescă­tori de ovine din UE cu un efectiv de circa 9,8 milioane de ovine în 2016, potrivit Eu­ros­tat, însă businessul cu oi se bazează pre­do­minant pe export pentru că românii nu sunt obişnuiţi să consume regulat carne de oaie.

Deşi în România creşterea ovinelor este o activitate tradiţională, românii consumă doar 2,2 kg de carne de ovine şi caprine pe an, faţă de 31,3 kg de carne de porc pe an sau 23 kg carne de pasăre, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).