Crescatorii de bovine care doresc sa acceseze sprijinul cuplat pentru anul 2019 trebuie sa-si inscrie animalele in controlul oficial al performantelor, adresandu-se asociatiilor acreditate, indeplinind totodata mai multe criterii de eligibilitate.

Sprijinul cuplat taurine de carne (SCZ-TC) impune solicitantilor detinerea de minimum 10 si maximum 250 de capete de bovine, inclusiv, pe beneficiar, in exploatatii cu cod ANSVSA, constituit din: vaci din rase de carne care care nu au fost beneficiare, in anii anteriori, a sprijinului cuplat acordat vacilor de lapte si/sau vaci metise din rase de carne care, de asemenea, nu au fost beneficiare a sprijinului cuplat pentru vaci de lapte, in ani trecuti.

O alta conditie vizeaza tineretul mascul si/sau femel care nu a beneficiat de sprijin cuplat la categoria tineret. In aceeasi linie, se impune ca tineretul mascul/femel metis, cu rase de carne, obtinut din tauri din rase de carne si vaci pentru care nu se solicita schema de sprijin cuplat-categoria vaci de lapte si care nu au beneficiat de sprijinul cuplat la categoria tineret, ori taurii din rase de carne.

Animalele pentru care se solicita SCZ-TC trebuie sa indeplineasca si alte conditii de eligibilitate, in functie de categorie. Una dintre acestea este mentinerea animalelor in exploatatii pana in data de 15 noiembrie a anului de cerere (finalul perioadei de retinere) si detinerea lor cel putin 8 luni de la data intrarii in exploatatie pana la iesire/data depunerii cererii unice de plata. Conditia este legata si de existenta Registrului individual al exploatiei, completat si actualizat.

In grupul de rase pentru taurine de carne SCZ sunt enumerate: Aberdeen-Angus, Charolaise, Limousine, Highland, Galloway, Wagyu, Aubrac, Romagnola, Baltata Romaneasca – directia de exploatare carne, Sura de Stepa, Salers, Blonde d’Aquitaine, si Hereford.