Anuntul a fost facut de un cercetator spaniol, care lucreaza cu CISA-INIA si cu Universitatea Complutense din Madrid. Exista sperante pentru industria cresterii porcilor a unui vaccin impotriva pestei porcine africane. Jose Manuel Sanchez Vizcaino, cercetator spaniol, a anuntat ca boala ar putea fi vindecata si controlata, in cel mult doi ani.

„Am lucrat cu CISA-INIA si cu Universitatea Complutense din Madrid. Am gasit un virus care a avut mutatiile pe care am incercat sa aplicam, dar de fiecare data nu ne-a iesit. Natura a facut sa gasim solutia, dupa ce am studiat mai multi virusi, vreme de mai multi ani. Am studiat si in mediul casnic si in salbaticie”, a declarat Vizcaino.

O companie multinationala se pregateste deja sa investeasca in solutia dezvoltata de cercetatorii spanioli, livrarea pe pietele internationale urmand sa se faca intr-un an si jumatate.

„In prezent, ne-am concentrat mai mult pe mistret, acesta fiind cel care cauzeaza principalele probleme in UE. Avem un indice de protectie foarte inalt si suntem foarte multumiti de rezultatele preliminare pe care le avem. Am aplicat numai doua experiente, dorind sa aflam ce s-ar intampla daca animalului i se dau mai multe doze de vaccin. Credem ca nu i se va intampla nimic, deoarece pe masura ce vom transmite vaccinul oral in teren nu stiu cat de mult poate lua. In acest caz, credem ca poate ingera mai mult decat este necesar, fara sa se intample nimic”, a subliniat cercetatorul spaniol.

Micula, raspandirea, APCPR, CehiaCel de-al doilea studiu se va referi la stabilitatea vaccinului. In prezent, avem in UE noua tari afectate. In primul rand, au fost afectate animale salbatice, urmand contactul dintre acestea si animalele domestice. Contactul dintre acestea reprezinta un pericol. Riscul va putea fi minimalizat prin vaccinarea masiva a animalelor salbatice. Ar fi redusa rata de aparitie a virusului, iar boala ar putea fi controlata fara probleme.

„Ar fi un instrument extraordinar. A fost foarte greu sa obtinem vaccinul, fiindca avem de a face cu un virus foarte complicat. Cred ca nu va fi niciodata nevoie de vaccinare in gospodarii, dar in China, Rusia si Ucraina ar fi necesara o astfel de vaccinare”, a conchis cercetatorul.