Platita fermierilor de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), fara ca pe aceste suprafete sa fie realizat amenajamente pastorale, subventia pe pasune va cunoaste, incepand cu anul 2019, schimbari in ce priveste termenul pana la care primarii trebuie sa se asigure ca este intocmita documentatia specifica acestor suprafete din proprietatea publica.

Fermierii sustin insa ca autoritatile sunt dezinteresate privind intocmirea documentatiei de care depinde subventia pe pasune. Primarilor nu le mai ramane mult timp pentru intocmirea amenajamentelor pastorale, termenul limita fiind anul viitor, iar fermierii se arata ingrijorati in mod justificat.

Conform reglementarilor aflate in vigoare, o unitate administrativ-teritoriala trebuie sa realizeze un astfel de studiu pentru pasunile pe care le are in proprietate.

Acest act legislativ a fost actualizat anul acesta si subliniaza ca, incepand cu anul viitor, detinatorii si utilizatorii pasunilor si pajistilor vor primi sprijin pentru suprafata, conditionat de realizarea amenajamentelor pastorale. In acelasi context, consiliile locale sunt obligate sa aprobe amenajamentele pastorale pentru toate pajistile permanente din unitatea administrativ-teritoriala in care sunt incluse.

Acestea vor fi intocmite de specialisti din cadrul primariilor, a directiilor agricole judetene sau de catre specialisti din cadrul inspectoratelor silvice si de vanatoare din teritoriu.

Directorul Oficiului de Studii Pedologice si Agrochimie Salaj, ing Catalin Antal, prezinta situatia actuala, conform careia, pana in prezent, numai 32 de unitati administrativ-teritoriale din judet au realizat studiile, din totalul celor 61 existente la nivelul judetului Salaj, fapt ce confirma temerile fermierilor.

“In legatura cu amenejamentele pastorale au aparut unele probleme: dezinteresul unor primari pentru intocmirea documentatiei necesare, documentatii incomplete, nu au tabele centralizatoare pe tarla, parcela, bloc fizic, nu sunt delimitate corect suprafetele de pajisti din blocurile fizice, suprafetele care au fost folosite ca pajisti temporare mai mult de cinci ani si pe care unele primarii le introduc la categoria pajisti nu au documentatii de schimbare a folosintei si nu pot fi cuprinse in aceasta categorie (…)”, sustine inginerul Catalin Antal.