Crescatorii de ovine din judetul Botosani se arata afectati economic, urmare a blocajului existent in exportul de carne in viu catre Israel, Siria, Iordania, Iran si Arabia Saudita.

“In primavara pretul a fost de 9 lei per kilogram in viu, iar acum este de 5-6 lei, au fost oferte si de 4 lei per kilogram. A cazut piata odata cu aparitia atator epidemii, in plus s-a blocat exportul catre Israel din cauza unui intermediar din Constanta, iar cu Arabia Saudita desi avem incheiate acordurile sanitare la nivel guvernamental, nu s-a concretizat relatia comerciala, la fel si cu Siria, Iordania si Iran. Avem cerinta din partea pietelor din Siria, Iordania, Iran si Arabia Saudita dar nu se concretizeaza relatia comerciala, este ceva sau cineva care impiedica”, sustine Ionica Nechifor, presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine MOLDOOVIS.

Conform acestuia, in anul 2017, fermierii din judetul Botosani au livrat la export catre Israel aproximativ 10.000 de capete tineret, iar in acest an niciun miel botosenean nu a mai ajuns in Israel. Presedintele asociatiei MOLDOOVIS declara ca nu a fost macar sunat de intermediarii mandatati sa faciliteze exportul spre aceasta tara.

“Inca nu este o problema ca stau cu animalele pe stoc fiindca animalele sunt la pasunat, dar criza apare cand trebuie sa dea de mancare dupa incheierea perioadei de pasunat”, a subliniat Ionica Nechifor.

Acesta incheie cu o estimare a pietei, care considera ca va scadea cu peste 65% dar subliniaza ca cresterea consumului inern de carne de ovine ar putea fi rentabila daca preturile inregistrate pe piata romaneasca nu ar fi mult mai mici fata de cele de la export.

In luna octombrie a anului acesta, este asteptata reforma din ferme, simultan cu o noua crestere a pretului in viu a tineretului din 2018.