Un posibil focar de pesta porcina africana la ferma Carniprod din Tulcea poate fi confirmat prin primele teste, iesite pozitive. Urmare a rezultatelor de laborator, 600 de porci vor fi eutanasiati.

In urma cu cateva zile, cadavrul unui porc a fost depistat de medicii veterinari intr-una dintre halele societatii Carniprod. Au fost prelevate rapid probe de laborator, trimise ulterior spre a fi analizate, iar in urma testelor a fost confirmat ca animalul mort fusese prealabil infestat cu virusul responsabil de pesta porcina africana.

„Deocamdata, s-a descoperit un cadavru intr-una din hale si nu avem semnale din alta hala. Din cauza asta, va fi infestata toata ferma, dar nu intr-o zi, doua, ci in 14 zile. Ne asteptam sa se descopere si alte cadavre, pentru ca PPA este un virus netratabil, de care nu poti scapa. Noi am avut intotdeauna biosecuritate, si la ce ma ajuta toate acestea, daca zona este infestata?” se intreaba public Nicolae Ciuleac, directorul general al Carniprod.

Toata afacerea s-ar ruina in ipoteza propagarii virusului si in alte hale.Exista riscul ca toate cele 45.000 de animale expuse infestarii cu pesta porcina africana sa fie sacrificate.

„In urma cu doua saptamani, s-a descoperit un focar in judet, a mai urmat altul si se tot apropia virusul de ferma noastra. Exista risc de infestare pentru toate cele 45.000 de capete de porci din complexul Carniprod”, a subliniat Nicolae Ciuleac.

Aprovizionarea unitatilor comerciale cu produse procesate si cu carne este oprita, urmare a dispozitiilor DSVSA care a interzis orice iesire din unitate. Patronul societatii care a incheiat anul 2017 cu o cifra de afaceri de aproximativ 19 milioane de euro sustine ca va adopta linia reorganizarii, in functie de evolutia ulterioara a situatiei critice in care se afla unitatea.