Asociatia Nationala a Crescatorilor de Capre din Romania (CAPRIROM) are drept obiectiv principal pentru anul viitor schimbarea Legii zootehniei, act normativ aflat in vigoare din 1970, conform reprezentantilor asociatiei. Tema a fost abordata impreuna cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, urmand ca demersurile sa fie reluate, in luna ianuarie 2019.

“Ne dorim sa ne aliniem si noi la normele europene. Ne luptam cu sistemul. Batem la usile institutiilor ca sa ne acorde atentie, pentru ca nu este de gluma. Ar trebui sa se puna accent pe zootehnie. Domnul ministru este deschis sa ne ajute sa facem ceva pentru sector. In primul rand, vrem sa schimbam Legea zootehniei. Din 1970, nu s-a facut nimic pe legea zootehniei. Ea trebuie armonizata cu reglementarile europene. De aici trebuie sa plecam. Lucram la acest proiect”, sustine vicepresedintele CAPRIROM, Georgiana Udrescu.

In anul ce se incheie, CAPRIROM si-a orientat activitatea indeosebi pe promovare si consultanta, organizand in acest sens, Festivalul Caprei desfasurat in localitatea Ulmi din Judetul Dambovita. Totodata, au avut loc intalniri regionale cu crescatorii de capre, evenimente care s-au materializat prin analizarea problemelor cu care acestia se confrunta identificandu-se solutii viabile pentru modernizare. Dezbaterile au avut ca tema relansarea zootehniei.

Vicepresedintele CAPRIROM sustine pozitia celor implicati in conducerea asociatiei, cu privire la neinfiintarea unei cooperative in 2018. Un motiv de a trece printre obiectivele anului viitor infiintarea cooperativelor.

“Marile lanturi de magazine nu accepta sa lucreze individual. Trebuie, asadar, sa infiintam o cooperativa de producatori. O alta mare problema in Romania, fata de Grecia – tara la care ne raportam, este ca nu avem lapte de capra pe tot parcursul anului. Noi, cu specialistii nostri, putem insa sa facem acele monte dirijate in contrasezon, sa putem sa asiguram lapte de capra tot anul. Am luat din Franta tot ce ne trebuie, dar costa si fermierul nu dispune de acesti bani. De aceea, trebuie sustinut financiar, sa putem sa mancam lapte de capra romanesc tot anul”, a conchis Georgiana Udrescu.

In prezent, Romania detine 1.083 de ferme, cu un efectiv de 170.000 de capre, care se incadreaza in stardardele impuse la nivel european.