In Romania, cel mai valoros astrahan este din oaie sur-argintie si este vandut cu 100 de euro bucata. Dupa ani de studiu si experimente genetice, Statiunea de Cercetare Animala de la Popauti, situata langa Botosani, a reusit sa omologheze aceasta rasa.

Pielea de miel argintiu este comandata in mai multe tari pentru confectionarea de accesorii distinse. Totodata, strainii si-au aratat interesul si pentru mieii proveniti de la oile cu lana roz sau alba, specii aflate in asteptarea omologarii.

Statiunea de Cercetare Animala de la Popauti (una dintre cele mai mari din tara, pe vremea comunismului) a reusit omologarea, la sfarsitul anului trecut, a rasei de oaie din specia Karakul Sur, cu lana argintie. La acest moment, pielea acestor exemplare deosebite este cea mai valoroasa din Romania, fiind cautata de producatorii de caciuli si alte accesorii de producatorii din afara granitelor. O casa de moda din Rusia va fi prezenta, in primavara, la Popauti in asteptarea aparitiei mieilor. Pentru pieile de Karakul Sur se arata interesati si importatori canadieni.

“Se vede la baza fibrei o nuanta inchisa, iar la varf o culoare deschisa, un buclaj si o uniformitate a culorii” sustine directorul Statiunii de Cercetare Popauti, Ionica Nechifor.

Conform cercetatorilor locali, rasa a fost obtinuta dupa aproape 20 de ani de studii si experimente genetice, existand in acest traseu si momente extrem de dificile, cand finantarea a lipsit in totalitate.

“Primul pas este potrivirea perechilor parintilor pieilor. Activitatea noastra consta in preluarea datelor din ferma, prelucrarea lor in sistem informatic, iar mai apoi le trimitem mai departe catre cercetatori”, mentioneaza asistentul de cercetare Valentin Darie.

Cercetatorii de la Popauti studiaza in prezent inmultirea oilor roz si albe, la fel de valoroase si cautate de straini. Este totusi nevoie de cel putin 7-8 generatii de miei, pentru ameliorarea unei varietati de culori.

Mieii considerati cei mai buni sunt retinuti pentru multiplicarea generatiei, putandu-se trece la etapa de omologare numai dupa ce sunt obtinute cel putin 200 de capete de rasa pura. Valoarea unei femele de rasa pura, cu certificat de origine, variaza intre 2.000 si 3.000 de lei, in timp ce valoarea unui mascul poate sa ajunga la 1.000 de euro.