Obligatii si drepturi ale fermierilor la un control al inspectorilor APIA

462

In intervalul 1 iulie-1octombrie, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura ( APIA ) deruleaza actiuni de control in teren. Fermierii selectati pentru control au obligatia sa permita accesul inspectorilor in ferma, sa ofere inspectorilor documente si informatii referitoare la obiectul controlului si sa delimiteze parcelele, la fata locului, daca pe parcelele invecinate a fost infiintata alta cultura.

O alta persoana poate fi imputerncita sa ia parte la actiunea de control, in baza unei imputerniciri si a copiei dupa actul de identitate (documente anexate dosarului), atunci cand fermierul nu poate fi prezent. Fermierul sau imputernicitul legal pot sa refuze semnarea raportului de control APIA, daca nu sunt de acord cu datele inscrise in acesta.

Totodata, fermierii au dreptul sa conteste Raportul intocmit de reprezentantii APIA, dupa verificarea in teren a exploatatiilor supuse controlului. Contestatia va fi depusa la Centrul Judetean APIA in termen de 48 de ore de la data controlului, respectiv a intocmirii Raportului de control. Reluarea controlului poate fi facuta in cel mult 48 de ore de la contestare.

APIAAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura are urmatoarele obligatii, in desfasurarea controlului:

– sa prezinte scopul controlului, sa faca referire la informatiile asigurate in timpul informarii fermierului cu privire la realizarea controlului, daca acesta a fost informat si daca este prezent;

– sa solicite fermierului accesul in exploatatie pentru verificarea magaziei, verificarea platformei gunoi de grajd, verificarea apei destinate irigatiilor s.a.;

– sa solicite fermierului, acolo unde este cazul, informatii si documente necesare controlului;

– sa execute fotografii digitale pentru documentarea controlului.

Conform legislatiei in vigoare, fermierii nu mai pot fi exclusi de la plata subventiilor si nu li se aplica sanctiuni administrative urmare a identificarii diferentelor sau marimii amplasamentului parcelelor mentionate in cererile de ajutor/plata si cereri de ajutor/plata din anii anteriori, rezultate urmare a inregistrarii sistematice sau sporadice a imobilelor, potrivit normelor legale curente.