Odata cu venirea vremii hibernale se impune o atentie aparte, acordata controlului cerealelor (materii prime) si nutreturilor combinate (produse finite) cu care sunt hranite animalele in aceasta perioada a anului.

Contaminarea nutreturilor si cerealelor pare sa fie inevitabila, cu toate eforturile depuse pentru crearea de conditii tot mai bune pentru depozitarea lor. Vremea rece favorizeaza dezvoltarea a ceea ce numim mucegaiuri „de stocaj” sau mucegaiuri “de depozit”, numarandu-se printre speciile cunoscute Aspergillus. Este un mucegai care, pe langa inconvenientele aparute prin degradarea cerealelor scazandu-le valoarea nutritiva, devine producator al substantelor toxice deosebit de puternice (mitoxine), printre acestea numarandu-se aflatoxina B1.

aflatoxina B1
aflatoxina B1

Sanatatea animalelor este afectata de prezenta acestor toxine, ducand uneori la intoxicatii care, in functie de existenta in hrana animalelor, pot deveni foarte grave, avand deseori drep rezultat distrugerea ficatului, rinichilor sau a sistemului nervos al animalului ori fiind facute responsabile de moartea acestuia.

Sunt motive care fac din controlul periodic al cerealelor si nutreturilor destinate animalelor un motiv important pentru a evita imbolnavirea acestora. De aceea, efectuarea periodica a verificarii calitatii produselor, pentru a cunoaste gradul acestora de contaminare cu mucegaiuri si microtoxine, devine obligatie pentru producatorii de nutreturi si cereale destinate hranirii animalelor.

La randul lor, crescatorii au obligatia de a solicita producatorilor de nutreturi buletine de analiza din care sa rezulte calitatea nutreturilor cu care urmeaza sa isi hraneasca animalele.

In prezent, sunt emise mai multe acte normative pentru securitatea alimentelor si pentru apararea sanatatii animalelor, legi prin care sunt stabilite limitele maxim admise ale acestor micotoxine si numarul maxim de colonii de mucegaiuri, calculate pentru fiecare specie si categorie de animale. Sunt date ce trebuie cunoscute, deopotriva, de crescatorii de animale si de producatorii de cereale si nutreturi.

De mai bine de 15 ani exista, in cadrul Institutului de Nutritie Animala Balotesti, un compartiment specializat in acest tip de analize. Laboratorul poate analiza probe prelevate din nutreturi sau cereale, oferind informatii importante producatorilor acestor elemente din hrana animalelor si pot emite cerificate necesare informarii crescatorilor.