Rezultatele timpurii ale testarii laptelui materie prima, la nivel national, pentru Mycoplasma bovis sugereaza o posibila eradicare a afectiunii, conform Ministerului Industriilor Primare din Noua Zeelanda.

Pana in prezent, mai mult de 51.000 de teste din 70.000 au fost finalizate, rezultatele confirmand existenta Mycoplasma bovis in numai trei ferme. Testarea intareste teoria ca acest spatiu geografic se confrunta cu o singura tulpina a infectiei bacteriene care afecteaza vacile.

“Toate cele trei proprietati au reprezentat parte a programului nostru de urmarire, tuturor fiindu-le facuta cunoscuta legaturile pe care boala le are cu testarile, una dintre proprietati fiind supravegheata, urmand ca si celelalte doua legaturi sa fie supravegheate”, a declarat Geoff Gwyn, MPI Mycoplasma bovis.

Boala a fost detectata pentru prima data, in Noua Zeelanda, intr-o cireada de vaci pentru lapte din South Cantebury, in iulie 2017, marcand primul focar cunoscut in tara. In luna mai a acestui an, guvernul a anuntat ca va demara “o eradicare pe etape”, la un cost estimat la 886 de milioane de dolari, pe o perioada de zece ani. Eliminarea in etape implica depopularea in curs si include noile proprietati afectate. Daca va reusi, actiunea va fi catalogata drept o premiera mondiala.

Guvernul a anuntat, pentru primavara anului viitor, o noua runda de teste nationale de supraveghere a laptelui materie prima. Totodata, a planificat sa evalueze operatiunea pe baza rezultatelor deja obtinute, cumulate cu informatiile ce vor veni la sfarsitul anului 2018 si la inceputul anului 2019.

Probele necesare testarii vor fi prelevate din lapte imediat dupa fatare, de la fiecare ferma din Noua Zeelanda, intr-un moment in care vacile sun cel mai expuse bacteriei. Pentru fiecare esantion va fi colectat in jurul a patru saptamani de la inceperea hranirii viteilor, urmand a fi recolectate la fiecare doua saptamani, rezultand un total de sase probe de la fiecare ferma.

“Faptul ca a fost confirmata Mycoplasma bovis numai la trei ferme este un lucru incurajator. Acest fapt ne intareste convingerea ca avem de a face cu o singura tulpina, in baza dovezilor stiintifice disponibile si a activitatilor noastre in domeniu. Suntem pe drumul cel bun, in ce priveste urmarirea bolii si eradicarea acesteia din Noua Zeelanda”, a conchis Geoff Gwyn