Boala lui Johnne (JD) este o afectiune majora care limiteaza, la nivel mondial, productia rumegatoarelor de ferma, reprezentand o preocupare pentru sanatatea animala a crescatorilor de capre.

Numita si paratuberculoza, aceasta infectie bacteriana provocata de Mycobacterium paratuberculosis (MAP) produce inflamatii si ingrosare a intestinelor, fiind urmata de scaderea absorbtiei nutrientilor, scadere progresiva in greutate si moarte. Este o afectiune cronica, progresiva, contagioasa, fara tratament si fara vindecare.

paratuberculozaExpunerea la infectia cu MAP se face prin ingerarea bacteriei aflate in lapte sau prin contactul cu tesuturi sau alte suprafete contaminate cu balegar. Bacteriile se instaleaza in intestinul subtire, determinandu-l sa se ingroase. In tot acest timp, un mare numar MAP este eliminata prin balegar, continuand ciclul de infectie.

Desi nu exista date privind prevalenta JD la caprinele de lapte din Noua Zeelanda, estimarile facute de fermieri sugereaza ca JD este comuna ovinelor si vacilor crescute pentru carne sau lapte.

Diareea caprinelor nu reprezinta un indicator fiabil al diagnosticului. Deseori insa, caprele afectate prezinta pierderi in greutate si productii scazute, dar prezinta un aport normal pana cand boala se apropie de stadiul final. Unica modalitate sigura este testarea, dar o scaderea brusca de lapte poate sa devina o avertizare timpurie. In acelasi timp, caprele infectate pot sa traiasca multi ani fara sa dea semne evidente de boala, contaminand imprejurimile.

Crescatorilor locali li se fac, in mod curent, instructaje pentru preventia BJ, care presupune elemente de biosecuritate, prin pastrarea unui efectiv inchis, iar in lipsa acestei posibilitati este recomandata testarea fiecarei inlocuiri.

Desi o legatura directa si cauzala dintre bacteriile MAP din alimentele ca au ca materie prima laptele si boala Crohn ramane neconfirmata, dezbaterea continua in arena stiintifica, medicala si publica. Se considera oportuna prudenta veterinara in industria cresterii caprelor pentru lapte, luindu-se masuri precoce pentru reducerea incidentei JD in ferme, care sa conduca la eliminarea infectiei cu MAP din efective.