Aproximativ 1.000 de medici veterinari s-au stras in fata sediului Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor pentru a protesta vizavi de problemele cu care se confrunta, dupa ce au atentionat in mai multe randuri autoritatile ierarhic superioare. Conform presedintelui Colegiului Medicilor Veterinari, Viorel Andronie, aceste probleme pun in pericol sanatatea publica, urmare a imposibilitatii medicilor veterinari in a-si desfasura activitatea profesionala.

„Colegii au decis sa faca un miting de protest, pentru a incerca sa sensibilizeze mai mult factorii de decizie, vizavi de problemele pe care noi le avem. Problemele care ne dor cel mai mult sunt legate de medicii veterinari din mediul rural. Avem 2.400 de cabinete in mediul rural care au contractat cu statul servicii pe care statul le comanda, medicii le executa, pentru care primesc niste tarife. Tarife care din 2013 pana in 2019 nu au fost marite, in conditiile in care salariul mediu pe economie a crescut de la 830 de lei la 1.900, mai mult decat dublu, in conditiile in care toate utilitatile s-au dublat si practic nu mai au posibilitatea sa sustina activitatea din mediul rural. Fie vor falimenta, fie vor disponibiliza o mare parte din personal pentru ca nu se poate sa vina cu bani de acasa ca sa sustina activitatile pe care statul le comanda medicilor veterinari”, sustine seful Colegiului Medicilor Veterinari din Romania.

In alta ordine, Liviu Harbuz, prim-vicepresedintele Colegiului Medicilor Veterinari, a mentionat ca protestul are patru revendicari: OUG 70/2017 – lege de aprobare, care a fost intoarsa de la Presedinte in Parlament si care necesita amendamente privind legislatia europeana conform Hotararii Curtii Europene de Justitie.

La fel de importanta este revendicarea medicilor veterinari de libera practica, care se confrunta, in prezent, cu tarife ne-negociate. O alta problema o reprezinta negocierea contractelor pe care medicii veterinari de libera practica le incheie cu Directiile Sanitar Veterinare. Acestea au fost pana in prezent contracte de concesiune, schimbandu-se statutul acum in contracte de prestari servicii.

„(…) Problema privind OUG 70/2017 se refera la cea mai importanta problema din acest moment, respectiv, sanatatea publica. Pentru ca medicamentul de uz veterinar circula liber, orice persoana poate sa-si deschida o farmacie, fara sa aiba o pregatire medical-veterinara, ceea ce duce ca proprietarii de animale, nu ma refer la fermieri, pentru ca fermierii sunt mai responsabili, dar proprietarii de animale pot cumpara la liber medicamente, le pot administra cand vor ei. Asta inseamna un mare pericol pentru sanatatea publica”, a declarat Liviu Harbuz.

Medicii veterinari isi doresc ca autoritatile ierarhic superioare sa constientizeze problemele cu care se confrunta protestatarii, specialisti importanti ai zootehniei din tara noastra.