Numele produsului „lapte de fan” este reprezentat de laptele provenit de la oile crescute pe pasuni montane si considerat 100% natural. Inregistrat de oierii din Austria, tara fara traditie in acest sector al zootehniei, a devenit produs inregistrat si protejat la nivel european, incepand din 6 noiembrie 2018.

In Romania, oile care pasc pe pajistile sau pasunile din Maramures produc lapte de fan, insa inregistrarea si protejarea acestui produs natural nu a fost facuta deocamdata la nivelul Comisiei Europene de catre Ministerul Agriculturii sau de liderii crescatorilor de ovine.

Motivele prezentate de crescatorii de ovine austrieci, pentru inregistrarea si protejarea produsului, sunt similare cresterii oilor romanesti din spatiile unde se obtine lapte de fan, cea mai naturala metoda de producere a laptelui. Provenit din ferme traditionale de lapte, difera de laptele traditional prin faptul ca, in hrana animalelor, nu se permite folosirea nutreturilor fermentate, alimentatia fiind adaptata schimbarilor sezoniere. In perioada pasunatului, animalele sunt hranite cu iarba proaspata si (partial) cu fan sau furaje admise.

Este interzisa utilizarea formelor de furaje umede la animalele aflate in lactatie sau utilizarea produselor de origine animala, exceptie facand laptele si zerul, pentru tinere animale. Nu este permisa utilizarea deseurilor de gradina, a resturilor de fructe sau a ureei. Toate suprafetele exploatate agricol de ferma de ovine sunt izolate de prezenta namolurilor de epurare si a composturile provenite din statiile de epurare, exceptie facand compostul verde, respectiv amestecul compostat de materii vegetale.

Pe suprafetele cu furaje verzi ale crescatoriei este permisa exclusiv utilizarea selectiva si tintita a pesticidelor chimice sintetice, operatie ce trebuie sa se desfasoare sub atenta supraveghere a unor specialisti agronomi. Totodata, cazurile in care oile au fost hranite cu nutreturi fermentate, impun un timp de asteptare de 14 zile de la fatare pentru ca laptele sa devina conform, se arata in Decizia CE.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca tara noastra are peste 4 milioane de hectare de pasune, pajisti cu valoare naturala ridicata, biodiversitate, dar produsele obtinute de la stanele aflate in munti asteapta inregistrarea, la nivel european.