Lapte radioactiv in satele de langa Cernobil

639

Dupa 30 de ani, urmarile accidentului nuclear de la Cernobil isi fac simtite prezenta in satele ucrainene din zona. O cercetare facuta recent a confirmat ca, in mai multe zone ale tarii, laptele prezinta niveluri de radioactivitate care depasesc de cinci ori limitele de siguranta.

Mostre de lapte de vaca au fost prelevate de cercetatori din regiunea Rivne, situata la aproximativ 200 de kilometri de spatiul in care s-a produs accidentul nuclear de la Cernobil. Rezultatele au aratat ca in 6 din cele 14 mostre de lapte prelevat din diferite spatii geografice incluse in studiu nivelul de cesiu radioactiv depaseau limita de siguranta stabilita in Ucraina, pentru adulti: 100 de becquerel pe litru (bq/l). Totodata, in 8 mostre era depasit nivelul stabilit pentru copii, respectiv 40 bq/l.

Cel mai ridicat nivel inregistrat a fost de aproximativ 500 bq/l, reprezentand de cinci ori limita maxima stabilita pentru adulti si de douasprezece ori limita pentru copii. Cercetarea a fost derulata de specialisti de la Universitatea Exeter, din Marea Britanie, si de la Institutul de radiologie agricola din Ucraina.

“Multe persoane din zona pe care am studiat-o cresc vaci pentru lapte, iar copiii sunt principalii consumatori ai acelui lapte. Cu toate ca nivelurile de contaminare la nivelul solului din zonele studiate nu este extrem de ridicat, cesiul radioactiv continua sa se acumuleze in lapte si alte produse alimentare, astfel ca locuitorii din aceste sate sunt expusi in mod cronic la radioactivitatea care prezinta riscuri pentru sanatate la nivelul aproape oricarui sistem din corp – in special in randul copiilor”, a declarat Iryna, de la Universitatea Exeter.

Oamenii de stiinta mentioneaza ca, in vederea reducerii expunerii la radiatii, pot fi adoptate masuri simple, la un cost de mai putin de 10 euro/an/persoana, in beneficiul celor 8.300 din cele sase sate in care s-au inregistrat cele mai ridicate niveluri de contaminare. Administrarea de ferrocin bovinelor si hranirea porcilor cu nutret necontaminat, reprezinta unele dintre masurile preventive.

Cercetatorii au atentionat ca aplicarea in practica a masurilor nu va fi generata curand, nivelurile de contaminare a laptelui vor creste, pana in anul 2040, depasind limita de siguranta (100bq/l), in mai multe zone din Ucraina.