Dupa seceta, multi dintre crescatorii irlandezi de vaci s-au vazut in situatia sa aleaga dintre metodele alternative pentru asternutul vacilor pe timp de iarna, mai cu seama ca stocurile reduse de furaje uscate urmau sa fie alocate exclusiv pentru hrana animalelor. Sunt motive pentru care multi dintre fermieri au optat pentru asternutul din turba, lasandu-l pe cel din paie deoparte.

Cei care se folosesc de acest asternut inedit nu sunt intotdeauna la prima incercare si apreciaza drept superior materialul spre care s-au indreptat. Se incepe cu un asternut subtire la inceput, urmand ca stratul sa devina mai consistent, de-a lungul iernii. Regulile de igiena, necesare acestui element din ferma, trebuie strict respectate, fiind vorba de un material pretentios.

Fermierii considera turba mult mai rentabila decat paiele, avand totusi aceeasi eficienta. Unul dintre dezavantaje il reprezinta aciditatea, iar raspandirea turbei pe uscat poate reduce PH-ul solului. Compania locala Bord na Moa (BNM) a marit, anul acesta, oferta de turba folosita pentru asternutul animalelor, pe timpul iernii, suplimentand echipa care gestioneaza vanzarile crescute odata cu cererea. In plus, alte noua statii de prelucrare a turbei, situate in Midland, au achizitionat tractoare, remorci si camioane pentru a onora cerea crescatorilor de animale.

Un alt avantaj, pe langa pretul mai mic comparativ cu al paielor, il reprezinta puterea de absorbtie, de care fermierii sunt foarte multumiti. Pentru asta insa, turba trebuie depozitata in spatii care sa fie lipsite de umiditate. Folosirea turbei umede conduce rapid la compactarea acesteia, facand-o sa nu duca la indeplinirea scopului pentru care a fost aleasa. Pentru a garanta uscarea, trebuie depozitata in role, care –desfacute – vor face ca vaporii sa dispara, Curatarea corecta se face la sase saptamani.

In cazul in care stratul nu este suficient de gros, asternutul scade rapid. Grosimea trebuie sa fie in panta; aproximativ 75 de centimetri in spatele spatiului si 25 de centimetri in fata, acolo unde animalele se hranesc. Cand stratul superior devine umed, intreaga cantitate este scoasa, amestecata si pusa inapoi.

350 de metri cubi de turba (14 remorci) au fost folositi in iarna 2017-2018 pentru 50 de vaci, timp de cinci luni. Viteii se murdaresc mai putin pe turba, fara sa existe vreo problema pentru sanatatea animalelor.