In zona lacului de acumulare de la Mihailesti, in judetul Giurgiu, a fost depistat virusul herpetic (KHV) al crapului KOI, conform Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), raspunzand in acest fel solicitarii primite de la Asociatia Nationala a Producatorilor din Pescarie ROMFISH.

Conform reprezetantilor ROMFISH „Informatiile aparute in presa despre prezenta virusului KHV, lansate de persoane fara pregatire, induc in randul consumatorilor o modificare semnificativa a comportamentului de consum care afecteaza intreg sectorul de piscicultura din Romania.”

Dupa ce anterior, in anul 2016, virusul crapului KOI a fost depistat intr-o exploatatie din judetul Timis, in prezent prezenta sa a fost identificata intr-o ferma de acvacultura din judetul Giurgiu, potrivit oficialilor ANSVSA.

„Acest virus a fost foarte activ in perioada 2005 – 2016 in Polonia, Cehia si Germania si a condus la pierderi semnificative de material piscicol si implicit la pierderi financiare”, declara reprezentantii ROMFISH.

Virusul herpetic KHV este specific exclusiv crapului KOI (Cyprinus carpio Koi) si crapului comun (Ciprinus carpio carpio). Pot deveni purtatoare si alte specii din familia Cyprinidae, insa nu vor dezvolta boala.

Afectiunea apare mai cu seama vara, cand se raspandeste mai usor, mediul facil fiind temperaturile mai crescute ale apei, in general 16 – 25 grade Celsius. Exemplarele care prezinta simptome clinice ale bolii mor, cel mai frecvent, in cateva ore.

Pestii pot fi purtatori si la temperaturi mai scazute, insa identificarea bolii este ingreunata datorita faptului ca in acest mediu identificarea bolii este ingreunata. Evolutia este una rapida, perioada de incubatie fiind de numai trei zile, in conditiile unei ape la temperatura ridicata, dar in mod curent perioada de incubatie se extinde pe 7 – 21 de zile.

Boala nu afecteaza consumatorul uman, iar exemplarele care nu prezinta semne clinice pot fi transmise consumului, fara a pune in pericol sanatatea publica alimentara.