Un proiect de lege interesant a fost initiat de mai multi parlamentari care au propus ca in toate judetele din tara, inclusiv in municipiul Bucuresti sa fie infiintat cate un abator mobil dedicat abatorizarii animalelor, operatiune urmata de comercializarea carnii.

Se doreste totodata ca, in aceste abatoare, sa fie aplicate programe nationale de eradicare a bolilor la animale, activitate ce ar urma sa fie coordonata si supravegheata de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA)

Propunerea legislativa a fost lansata cu urmatoarea prevedere:

Se infiinteaza cate un abator mobil in fiecare judet si in municipiul Bucuresti, in subordinea directiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor (DSVSA) si, dupa caz, a municipiului Bucuresti (…) avand ca obiect de activitate abatorizarea animalelor si comercializarea carnii. Abatorul mobil va functiona ca organism prestator de servicii publice de interes local sau judetean, dupa caz, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice, potrivit legii, avand ca principal obiect de activitate abatorizarea si comercializarea carnii si indeplinirea altor activitati specifice si conexe.

Proiectul mai prevede ca programele nationale de eradicare a bolilor la animale vor fi aplicate cu prioritate in activitatea abatoarelor mobile, fiind verificate si coordonate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Pentru infiintarea abatoarelor mobile, sumele necesare vor fi asigurate de la bugetul de stat, din fonduri europene sau din alte fonduri legal constituite.

In expunerea de motive a propunerii legislative se mentioneaza:

In Europa de Vest abatoarele mobile au fost folosite inca din anul 1950. o astfel de unitate mobila de sacrificare, acceptata de legislatia UE, dispune de 8 angajati in domeniu, care pot sacrifica 40 de vite mari intr-o tura de 8 ore. Un astfel de abator isi poate amortiza costurile in aproximativ trei ani de la data punerii in functiune, insa acest indicator depinde de numarul de animale sacrificate si de costul solicitat pentru sacrificare. Principalul avantaj pe care il poate oferi un astfel de punct mobil de sacrificare se refera la fiscalitate si anume: micii producatori pot obtine certificate sanitar-veterinare, astfel ca isi pot comercializa productia in orice punt de desfacere, indiferent daca se decid sa se asocieze pentru vanzarea in supermarketuri sau daca vor sa isi monetizeze productia in halele dedicate din piete.