Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Mures este in imposibilitate de a face teste pentru depistarea virusului pestei porcine africane, la cei 3.600 de mistreti care urmeaza sa fie impuscati. Conform autoritatilor locale, nu exista un laborator specific.

“Laboratorul DSVSA Mures nu are acreditata metoda pentru detectarea virusului pestei porcine africane si nici a celei clasice. Procesul de acreditare este unul de durata, dureaza aproape doi ani. Avem doar spatiu, nu avem nici aparatura necesara, nici acreditarea, aceste acreditari s-au facut la nivel national in special in judetele de granita si s-au mai facut cateva acreditari in noua laboratoare judetene. Am solicitat la ANSVSA. Speram sa avem intr-un an-doi acreditare si aparatura necesara. Momentan suntem acreditati la DSV Suceava, unde probele le afluim o data pe saptamana si primim rezultatele foarte repede (…). Au inceput vanatorile, avem peste 3600 la nivelul judetului de extras, pana acum s-au afluit aproape 400 de probe, dar trendul este crescator saptamanal, cu cate 20-30 de capete”, a declarat Sandor Kincses, seful DSVSA Mures.

La randul lui, Ioan Rus, conducator al Directiei pentru Agricultura Mures, a subliniat ca prin ordin al Ministerului Apelor si Padurilor, a fost aprobata, initial, pentru judetul Mures, o cota de 1.559 capete, ce trebuie realizata in 90 de zile, ulterior fiind suplimentata cu 2.100 de capete, pana la sfarsitul lunii noiembrie.

“Avem peste 3.600 de capete de mistret de extras. E un efectiv destul de mare, dar din totalul de mistreti care exista la nivelul judetului, cred ca nu e nici macar 25-30%. Pana la sfarsitul anului trebuie realizata cota aprobata pentru anul respectiv. Prin realizarea cotei se urmaresc doua obiective: una ca se reduc pagubele la culturile agricole, unde saptamanal avem convocate comisii pentru constatarea pagubelor, iar pe de alta parte se reduc riscurile legate de pesta porcina”, a subliniat Ioan Rus.