O abordare prin prisma geneticii poate fi cheia de a face ca porcii sa fie mai rezitenti la boli. Acesta a fost unul dintre principalele mesaje ale Congresului Societatii Veterinare Internationale pentru Suine (International Pig Veterinary Society – IPVS), care a avut loc intre 11-14 iunie in Chongqing, China.

La congres au fost prezentate o serie de rezultate obtinute in ceea ce priveste lupta impotriva virusului sindromului respirator si reproducator la porcine ( PRRS ), precum si in ceea ce priveste lupta impotriva Actinobacillus pleuropneumoniae, o bacterie binecunoscuta care provoaca o boala respiratorie frecventa la porcine. Cu ajutorul tehnicilor genetice din ce in ce mai sofisticate, strategiile de crestere a porcilor (mai) rezistenti par sa fie din ce in ce mai la indemana.

PRRS: Editarea genomului poate ajuta
O multime de prezentari sustinute la Congres s-au axat pe gasirea de solutii mai bune pentru a trata PRRS. In contextul editarii genelor, Christine Burkard de la Institutul Roslin si Scoala Regala de Studii Veterinare Royal (Dick) din cadrul Universitatii din Edinburgh, Marea Britanie, a sustinut o prezentare foarte interesanta despre gradele diferite de reactie a porcinelor fata de un agent patogen – de la a fi susceptibil, pana la a avea rezistenta.

Studiind in amanunt genomul porcin, ea a gasit gena “CD163”, care este asociata cu rezistenta la PRRS. In prelegerea sustinuta, Christine Burkard explica faptul ca CD163 este un receptor de fuziune pentru virusul PRRS.

Nu exista pierderi de functii biologice
Echipa Dr. Burkard a avut ca scop sa realizeze o modalitate de a edita aceasta gena fara ca gena sa isi piarda functia biologica. Ei au reusit sa faca acest lucru eliminand domeniul 5 (SRCR5) al genei. Echipa a declarat ca in vitro, rezistenta la virusul PRRS-1 si PRRS-2 a fost demonstrata; in vivo, rezistenta a fost demonstrata pentru PRRS-1, subtipul 2.

Dr. Burkard si echipa sa, inclusiv cercetatorii de la Universitatea de Stat din Iowa, Genus si Universitatea de Stiinte ale Vietii din Varsovia, au declarat ca porcii fara “SRCR5” sunt pe deplin rezistenti la infectii si nu prezinta viermi. In plus, porcii nu sunt transgenici, a spus ea.

Dr. Burkard a adaugat, ca aceasta cercetare arata ca editarea genomului deschide noi oportunitati pentru urmatoarea generatie de porci cu rezistenta crescuta la virus si chiar pentru eradicarea bolii.

App: gasirea de markeri genetici pentru rezistenta
Nu numai in ceea ce priveste PRRS, genetica se poate dovedi a fi calea de urmat. De asemenea, s-au facut pasi mari in acest sens pentru a oferi o solutie de tratare a bolii respiratorii legate de bacteria Actinobacillus pleuropneumoniae.

Intr-o prezentare, Dr. Doris Höltig, de la Universitatea de Medicina Veterinara din Hanovra, Germania, a prezentat cele mai recente rezultate ale proiectului PleuroRes. Acest proiect urmareste identificarea markerilor genetici pentru rezistenta la pleuropneumonie pentru rasa comerciala germana de porci Landrace.

In cadrul studiului, la care au participat si cercetatori de la Universitatea Justus-Liebig din Germania si Universitatea Tehnica din München, au fost utilizati 165 de porci. In total, echipa a reusit sa gaseasca 3 gene candidate.

Dr. Höltig a concluzionat:

In cadrul acestui studiu au fost dezvoltati markeri genetici pentru o selectie genetica a porcilor mai putin susceptibili la pleuropneumonia porcina si a fost confirmat contextul genetic pentru susceptibilitatea gazdei. Deoarece variantele genetice favorabile sunt segregate in populatiile comerciale, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a investiga prevalenta variantelor genetice favorabile si nefavorabile la diferite rase si populatii si pentru a verifica rezultatele acestui studiu.