Debutul activitatii de control efectuat de inspectorii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a fost insotit de transmiterea in teritoriu a esantionului de control destinat fiecarui judet, echipele de control aflandu-se in teritoriu inca de saptamana trecuta pentru verificarea fermelor cuprinse in esantionul de control 2018.

In paralel cu verificarile facute de APIA, se pot derula controale efectuate de Agentia Nationala pentru Zootehnie, Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor sau de catre Autoritatea Fitosanitara.

“Deci, un fermier se poate trezi cu patru controale diferite de la patru institutii diferite, dar vorbim despre acelasi esantion de control”, a mentionat Veronica Topor, Director executiv adjunct la APIA Hunedoara.

Suprafata agricola declarata de fermieri in cererea unica de plata va fi verificata de inspectorii APIA, in timp ce reprezentantii ANSVSA si ANZ vor controla segmentul zootehnic.

Autoritatea verifica respectarea normelor de ecoconstitualitate obligatorii pentru aproape toti fermierii care solicita subventii agricole. Sunt exceptati fermierii care acceseaza schema pentru micii fermieri, inclusi in aceasta categorie daca au incheiat angajamente ce tin de masurile de agro-mediu.

Verificarile APIA au ca termen de finalizare data de 1 octombrie 2018, pentru ca plata unui avans din subventiile aferente anului 2018 sa fie inceputa de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura pana in 15 octombrie 2018.

“Din data de 15 octombrie incepe plata in avans. La momentul acesta eliberam adeverinte pentru platile care urmeaza ca fermierul sa le primeasca, in afara de plata de inverzire. 80% din subventiile pe care le are de primit fermierul poate sa le acceseze acum de la banca prin acele adeverinte pe care noi le eliberam. Din punctul nostru de vedere este un ajutor in plus pentru ca pot beneficia de aceste adeverinte si fermierii care sunt la control si – totodata – fermierii care nu sunt la control, ca sa poata sa-si vina in ajutor, sa zic cu acesti bani, cu aceste subventii suplimentare”, a concluzionat directorul executiv adjunct al APIA Hunedoara.