O rasa de porci valoroasa este pe cale de disparitie. Exista in tara noastra numai 150 de capete de porci Bazna rasa pura, conform datelor furnizate de primarul localitatii Bazna, din judetul Sibiu, cunoscut crescator al suinelor din aceasta rasa.

„La aceasta rasa lucrurile par a fi maturate definitiv si irevocabil de taifunul pestei porcine africane, dar mai ales de incompetenta actualului ministru al Agriculturii si al intregului Guvern. Recent, la Bruxelles am fost contactat de primarul comunei Bazna, domnul Lucian Gligor Scumpu, om dintr-o bucata care mi-a vorbit despre pericolul iminent de a disparea aceasta rasa. Astfel, potrivit discutiilor purtate, in Romania ar mai fi doar 150 de exemplare de Bazna in rasa curata. Necazul este ca aceasta este localizata intr-o arie restransa, iar pesta porcina poate duce la disparitia definitiva a acestei rase autohtone valoroase din multe puncte de vedere”, sustine europarlamentarul Daniel Buda.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a lansat un program national pentru salvarea a doua importante rase de porci autohtone: Bazna si Mangalita. A fost initiat un program pentru ambele rase, prin care purceii sa fie oferiti gratuit si, dupa ingrasare, carnea sa fie comercializata, dupa o preluare de catre abatoare. Cu toate acestea, numarul mic de purcei disponibili si, mai apoi, aparitia focarelor de pesta porcina africana au stopat programul lansat pentru porci Mangalita si Bazna, efectele proiectului lasandu-se asteptate.

„Interventia autoritatilor romane trebuia sa se manifeste demult. Vorbim de necesitatea de a conserva baza genetica apartinatoare unor rase rustice, cum este Bazna. Ce a facut domnul Daea? Nimic. Nimic cu oaia, nimic cu porcul. Ne spune ca suntem bine (…). Ar trebui identificate urgent exemplarele care pot fi mutate in zone de protectie maxima. Si mai ales in mai multe parti ale tarii sau ale Europei, astfel incat riscul de a fi afectate toate exemplarele de virusul PPA sa scada”, este de parere Daniel Buda.