Dupa taiere, greutatea finala a porcului reprezinta o preocupare pentru cei care au cumparat porci „in viu” la un pret mai mare, fata de anii trecuti. Pentru calcularea fara cantar a porcului, dar si pentru calculul rezultat dupa taiere, se aplica metode simple de calcul.

Cu ajutorul unor masuratori simple, greutatea unui porc viu poate fi aflata fara a se apela la cantar. Modalitatea vine in sprijunul micilor fermieri care nu dispun de cantar, la vanzarea/cumpararea animalelor sau inainte de sacrificarea traditionala a acestora. Este de ajuns o ruleta si un calculator de pe telefonul mobil.

Pentru inceput, va fi masurata lungimea porcului, iar masuratoarea se face de la spatele urechilor, oprindu-se la inceputul cozii. Urmeaza masurarea circumferintei, facuta in spatele picioarelor din fata ale animalului. Greutatea finala este reprezentata de inmultirea:  circumferinta x circumferinta x lungimea x 69,3 (constanta de calcul). Pentru aflarea greutatii finale a carcasei, greutatea aproximativa va fi inmultita cu 0,72.

ANSVSA, falsi, Danemarca, BaznaIn ce priveste scaderea la taiere a porcului, acesta scade cu aproximativ 15% imediat dupa sacrificare, urmare a pierderii de sange. Dupa aceasta etapa a sangerarii, animalul trebuie firesc sa aiba o greutate cu 15% mai mica fata de momentul cantaririi ori masurarii.

Pentru a afla, cat mai aproape de exactitate, greutatea carcasei porcului, se va lua in considerare greutatea aproximativa a acestuia. Un exemplu: daca avem un porc cu o lungime de 1,02 metri si o circumferinta de 1,27 metri, se va ajunge la greutatea carcasei prin inmultirea: circumferinta (1,27) x circumferinta (1,27) x lungimea (1,02) x constanta de calcul (69,3). Astfel, greutatea porcului va fi de 114 kilograme. Carcasa va avea 82 de kilograme, dupa calculul: greutatea porcului (114 kilograme) x 0,72.

Pot sa apara insa marje de eroare semnificative, daca masuratorile si calculele nu sunt facute corect.