Comisia Europeana a stabilit ca fermele din tara noastra atacate de lupi sau alte animale de prada protejate pe continent sa fie despagubite in totalitate, urmare a pierderilor suferite. Fermierilor le vor fi decontate toate cheltuielile facute pentru apararea de animale salbatice, subventionata fiind implicit achizitionarea cainilor de paza. Momentan, decontarea se efectueaza din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la bugetul de stat.

Decizia Comisiei Europene sustine fermierii prin despagubiri complete, necesare acestora in cazul producerii de daune aduse de animale salbatice protejate, precum lupii. Vor fi totodata rambursate integral investitiile facute de fermieri, pentru achizitionarea de garduri electrice de protectie sau pentru cumpararea cainilor de paza.

In acest fel, fermierilor le vor fi decontate toate investitiile facute in protejarea spatiilor, in proportie de 100%, cainii necesari pentru paza stanelor reprezentand o prioritate. Decizia luata la Bruxelles este motivata prin sprijinul acordat fermierilor situati in zone in care se afla marile carnivore.

Rezultatele pozitive ale politicii Uniunii Europene privind conservarea sunt direct dependente de gestionarea atenta a conflictelor asociate conservarii animalelor protejate. Sustinerea necesara solutionarii conflictelor animalelor protejate o reprezinta acordarea de subventii din fondurile Uniunii Europene, indeosebi din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si implicit prin cele venite de la fondul de stat national.

In orientarile Uniunii Europene, sunt prevazute normele de stat privind ajutoarele de stat privind compensarea prejudiciilor cauzate de animale protejate 2014-2020. Doar 80% din din investitiile de protectie puteau fi acoperite, pana in prezent, prin ajutoare de stat.

Actuala decizie a Consiliului Europei aduce insa modificari liniilor directoare, urcand aceasta cota la 100%. Totodata, statelor din spatiul comunitar li se va accepta rambursarea a 100% a cheltuielilor efectuate indirect, precum platile serviciilor sanitar-veterinare necesare tratarii animalelor ranite si plata fortei de munca implicata in disparitia animalelor si cautarea acestora, dupa atacul unui animal carnivor protejat.