In marile ferme din Danemarca sunt crescuti aproximativ 31 de milioane de porci, iar la Summitul Mondial Hranei (World Food Summit 2018) activistii Greenpeace au tinut sa atraga atentia vizavi de pericolele reprezentate de industrializarea accelerata a fermelor in care sunt crescute animale.

Efectele nocive ale suprapopularii fermelor sunt considerate nocive nu doar pentru animale si persoanele implicate in cresterea acestora, studiile aratand ca intreaga zona este afectata.

fermelorCercetatorii au tras concluzia ca in panza freatica se regasesc pesticidele si antibioticele folosite in spatiile geografice care gazduiesc mari ferme de animale, iar multi angajati au probleme de sanatate datorita prezentei unor bacterii rezistente la antibiotice, facandu-se trimitere la stafilococul auriu.

Marii fermieri danezi si olandezi isi arata intentia de a-si muta afacerile in Romania si Tarile Baltice, in contextul in care populatia este sensibila la informatiile privind pericolele survenite din existenta mariilor crescatorii de animale, in tarile lor de origine.

“Tot mai des marii crescatori din Danemarca anunta ca isi vor muta fermele in Romania si in statele baltice, daca li se vor aplica restrictii la folosirea de antibiotice si pesticide sau vor fi reclamate drepturile animalelor. Ceea ce inseamna ca vor exporta problemele de mediu in Romania si alte noi state comunitare”, a declarat Jette Friis Tuca, ecologista care a participat la protestul din fata guvernului danez.

Chiar daca tara noastra este afectata in prezent de pesta porcina africana, investitorii importanti din Danemarca sau Olanda au la dispozitie, pentru momentul cand situatia se va calma, logistica necesara pentru relocarea marilor ferme. Romania este frecvent invocata de fermierii din Danemarca si Olanda, fiind considerata ca tara in care exista disponibilitati pentru spatiu si personal.