Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a facut public un proiect cu referire la modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 500/2017 privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii”.

“Avand in vedere aspectele evidentiate anterior si tinand cont de faptul ca centrele de colectare a lanii si unitatile de procesare a lanii au devenit interesate de achizitia acestor cantitati de lana, este necesar sa se continue schema si in anul 2019”, se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului.

MADR reglementeaza prin acest proiect perioada de inscriere in Program, pentru anul urmator, pana la data de 28 februarie 2019, inclusiv. In aceasta perioada, beneficiarii depun la directiile pentru agricultura judetene, inclusiv a municipiului Bucuresti, cererea de inscriere in Programul de sustinere a crescatorilor de ovine si caprine pentru comercializarea lanii.

Proiectul a definit perioada de cerere pentru anul 2019 ca fiind cuprinsa intre 30 martie si 30 septembrie inclusiv. Ulterior, pana la data de 1 noiembrie 2019 inclusiv, solicitantii inregistrati in Registrul unic pentru accesarea programului sunt obligati sa depuna la directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti documente justificative din care sa reiasa comercializarea productiei de lana obtinuta, in intervalul mentionat.

Totodata, termenul limita pana la care directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti vor intocmi situatia centralizatoare, cu sumele necesare acordarii sprijinului financiar va fi finalizata pana la data de 10 noiembrie 2018.

In ce priveste documentele justificative care atesta comercializarea productiei de lana, direct sau prin intermediar, se vor situa cel putin la nivelul valorii sprijinului financiar oferit prin schema de ajutor de minimis, adica 1 leu/kg. Factura/fila/ filele din carnetul de comercializare vor reprezenta documente justificative din care sa rezulte cantitatea de lana comercializata direct de catre producator sau prin intermediar. In situatia valorificarii prin intermediar, acesta din urma va mentiona pe fila/filele din carnetul de comercializare al crescatorului de ovine numarul contractului incheiat cu o unitate procesatoare sau cu un centru de colectare.