Ciorile pot contribui la raspandirea Brachyspira hyodysenteriae, o bacterie care provoaca dizenteria porcina la suine, avand in vedere ca o astfel de bacterie a fost izolata la o cioara.

Descoperirea a fost facuta publica la cea mai recenta editie a Congresului Societatii Internationale Veterinare pentru Suine (IPVS), care a avut loc la Chongqing, China, in perioada 11-14 iunie 2018.

Cercetatorul Friederike Zeeh de la Universitatea din Berna, Elvetia, a oferit o serie de detalii despre modul in care echipa ei a ajuns la aceasta descoperire.

Porcine cu acces neingradit la zonele in aer liber
Friederike Zeeh a inceput prezentarea prin a arata situatie sectorului de crestere a suinelor din Elvetia, aratand ca aproximativ 50% dintre efectivele de porcine au acces neingradit la zonele in aer liber.

Echipa doctorului Zeeh s-a confruntat cu situatia a 2 efective invecinate de suine, ambele cu zone de acces in aer liber, dar fara contact direct – proprietari diferiti, veterinari diferiti etc. Singurul lucru pe care il aveau cele doua efective in comun era prezenta unui card de ciori din specia Corvus corone.

Dr. Zeeh a subliniat ca in trecut, B. hyodysenteriae au fost gasite in gaste, rate si gaini – si ca alte tipuri de Brachyspira au fost gasite in corvide. Cu toate acestea, combinatia actuala, nu a fost descrisa anterior.

Ce bacterii au fost gasite in intestinele pasarilor?
Dr. Zeeh a detaliat faptul ca 4 ciori din vecinatatea fermelor au fost impuscate de vanatori pentru a afla ce care sunt bacteriile pe care pasarile le-au purtat in intestine.

In plus, echipa a prelevat probe de fecale de la porcii din ambele ferme. Echipa a izolat 2 tipuri diferite de B. hyodysenteriae: ST196 a fost gasit in 8 probe de la ferma 1 si intr-o proba de la ferma 2; ST66 a fost gasita in 5 probe de la ferma 2 si la una dintre ciori.

Dr. Zeeh a efectuat cercetarea impreuna cu Suisag si cu Universitatea de Medicina Veterinara din Hanovra, Germania. Ea a concluzionat:

Aceasta este prima descriere a lui B. hyodysenteriae descoperita la o cioara, indicand faptul ca aceste pasari pot contribui, de asemenea, la diseminarea B. hyodysenteriae.

Ea a adaugat ca ar trebui luate masuri de biosecuritate pentru a putea tine pasarile departe de efectivele de porcine.

Sunt insa necesare mai multe cercetari pentru a elucida rolul real al corvidelor in epidemiologia Brachyspira hyodysenteriae.