Conform datelor furnizate de Organizatia pentru Alimente si Agricultura (FAO), impactul negativ pe care il are cantitatea de 1,3 miliarde de tone de mancare aruncata, la nivel mondial, in fiecare an, reprezinta pentru China o solutie, la nivel national, pentru cresterea miliardelor de gandaci de bucatarie folositi pentru hrana animalelor.

In aceasta tara, gropile de gunoi nu mai pot face fata cantitatilor uriase de hrana aruncata care, la randu-i, este folosita partial ca hrana pentru miliardele de gandaci de bucatarie deveniti, dupa moarte, hrana pentru septel.

O ferma de gandaci situata la periferia orasului Jinan, capitala a provinciei Shandong, este detinuta de Compania Shandong Qiaobin Agricultural Technology. Aici exista un efectiv de 1 miliard de gandaci, hraniti zilnic cu 50 de tone de resturi de mancare (echivalentul greutatii a trei elefanti). Anul viitor, compania doreste sa deschida alte trei ferme in anul 2019, avand ca obiectiv procesarea unei treimi din resturile alimentare produse de Jinan, provincie cu aproximativ sapte milioane de locuitori.

Industria gandacilor de bucatarie prospera inclusiv de pe urma interdictiei de a fi folosite resturi alimentare in hrana porcilor, datorita existentei focarelor de gripa porcina africana, in China. Gandacii reprezinta o sursa reala de proteine pentru animale. Presedintele Shandong Qiaobin apreciaza ca “este ca si cum ai transforma gunoiul in resurse”.

Un intreprinzator din satul Sichuan a investit 1 milion de yuani (146.300 de dolari) intr-o ferma de gandaci, unde detine in prezent 3,4 miliarde de insecte, pe care le vinde fermelor de suine si fermelor piscicole, ca hrana. Totodata, vinde gandaci inclusiv companiilor din industria farmaceutica, unde sunt folositi ca materie prima pentru medicamente.

Gandacii au o viata de aproximatv sase luni. La Gooddoctor (unde sunt crescute 6 miliarde de insecte), exemplarele ajunse la aceasta varsta sunt trecute prin abur, spalate si uscate, urmand trimiterea pentru extragerea substantelor nutritive, la centrul de procesare.

Pentru a fi evitate efectele potential dramatice ale unei eventuale evadari a gandacilor, spatiul de la Gooddoctor este inconjurat de santuri cu apa, unde posibilii fugari vor fi mancati de pesti.