Apreciind ca actiunea de evitare a raspandirii pestei porcine africane, din Romania in Bulgaria, nu este una simpla, ministrul bulgar al Agriculturii a declarat ca sunt multe etape de realizat in acest demers, care nu va fi unul simplu.

Deocamdata, tara vecina construieste un gard la granita cu Romania pentru prevenirea raspandirii pestei porcine africane in Bulgaria, cu toate ca pesta ovina da mari batai de cap Bulgariei.

Situatia continua sa fie insa una tensionata in mai multe zone din Bulgaria, datorita pestei ovine. In zona Bolyarovo, spatiu suspect de existenta unui focar de pesta ovina, crescatorii de animale au refuzat consultul medicilor veterinari pentru rumegatoarele mici, pe care le cresc.

Argumentul lor a fost nejustificarea unor probe, care mai fusesera prelevate anterior. Pentru aceasta, crescatorii de animale au apelat la procurori. Fermierii au insistat sa le fie aratate rezultatele initiale ale analizelor efectuate din mostrele prelevate, cu o luna in urma. Ei spun ca numai atunci ar fi permis o consultare veterinara a propriilor animale.

Fermierii din satul Sharkovo au inceput sa primeasca despagubiri, la inceputul acestei saptamani, pentru caprele si oile ucise in actiunea de prevenire a extinderii virusului pestei ovine. Fermierii vor fi despagubiti cu cate 190 de leva (450 de lei) pentru fiecare capra sau oaie omorata.

Oficialii Comisiei Europene care au examinat, saptamana trecuta, situatia din Bulgaria au stabilit ca zonele de carantina din jurul locurilor unde au fost depistate focare de pesta ovina trebuie marite de la 10 kilometri la 20 kilometri.

La randul sau, ministrul bulgar al Agriculturii este de parere ca probe trebuie prelevate de la animalele aflate pe o raza de 20 kilometri fata de focar.

Ministrul Porozhanov ca in Turcia au fost semnalate aproximativ 700 de focare de pesta ovina si nu exista elemente care sa determine aparitia acestei boli in Bulgaria.