Guvernul Romaniei a informat fermierii afectati de pesta porcina africana ca vor fi despagubiti de Uniunea Europeana, insa Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, declara ca schema europeana de ajutor de criza nu poate fi accesata de crescatorii romani de porci, deoarece aceasta este o “masura de ultim resort”.

Intr-o scrisoare adresata europarlamentarului roman Laurentiu Rebega, comisarul european mentioneaza:

“Desi inteleg situatia dificila a crescatorilor din zonele afectate direct de boala, este imperios ca, intai de toate, Romania sa ia toate masurile necesare pentru a tine epidemia sub control, cu precadere prin folosirea instrumentelor disponibile prin legislatia privind sanatatea animalelor, in special in Directiva Consiliului 2002/60/EC. In plus, raspunsul Romaniei la situatia epidemiologica in legatura cu Pesta Porcina Africana ar trebui sa fie aliniat principiilor Strategiei UE pentru Pesta Porcina Africana. Masurile implementate de Romania pentru monitorizarea si eradicarea Pestei Porcine Africane sunt deja sustinute de UE inca din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finantarea de urgenta, in baza dispozitiilor Regulamentului 652/2014”.

Comisarul european pentru a Agricultura si Dezvoltare Rurala a subliniat ca tara noastra poate sa apeleze, in primul rand, la ajutoarele de stat pe care le are la dispozitie.

“In timp ce este de o importanta deosebita ca cerintele de monitorizare si biosecuritate sa fie respectate si raspandirea bolii limitata, autoritatile romane trebuie, de asemenea, sa reflecteze la posibilitatile de finantare din cadrul programului pentru dezvoltare rurala pentru a dezvolta masuri sustenabile, de lunga durata pentru imbunatatirea biosecuritatii in exploatatiile de porcine din Romania. In acelasi timp, doresc sa reamintesc posibilitatea pe care autoritatile tarii dumneavoastra o au de a explora cadrul ajutoarelor de stat, axate pe prevenirea, controlarea si eradicarea Pestei Porcine Africane”, subliniaza Phil Hogan in scrisoarea transmisa europarlamentarului Laurentiu Rebega.

Comisarul european a mentionat totodata ca regulamentele europene ofera posibilitatea unor masuri “de natura exceptionala si temporara”, in timp ce schema de ajutor de minimis pentru crescatorii romani de porcine este “o masura de ultim resort”, ce nu poate fi activata in prezent.