Cercetatorii apreciaza ca in urmatorii 10 ani vom ramane fara stocuri de peste, cu toate ca detinem cel mai mare luciu de apa de pe Dunare. Cauzele principale ale acestui dezastru sunt puse pe seama braconajului si a indiguirilor facute fara fond, in Lunca Dunarii.

Intr-o vreme recunoscut pentru productia de peste, zona Galati a ramas cu un singur produs local: carasul, specie cu importanta economica limitata. In rest, magazinele ofera clientilor peste adus din zona montana: crapul si pastravul crescut in acvacultura.

In acceptiunea cercetatorilor, braconierii sunt responsabili de reducerea extinsa a faunei piscicole, pe luciul de apa al fluviului si in Delta. Plase mono-filament (strict interzise), care omoara puietul, sunt gasite in toate zonele de catre ecologisti.

Digurile construite pentru orezarii, in vremea comunismului, reprezinta o alta cauza a capturilor neinsemnate si a disparitiei pestilor. Au fost la acea vreme indiguite suprafete care au totalizat peste un milion de hectare, transformate in terenuri agricole, in prezent parasite. E locul unde pestii depuneau icrele. La ridicarea digurilor, pestii s-au putut reproduce exclusiv pe cursul principal al fluviului, unde puietul murea in majoritate, dupa doua zile. Astfel, stocurile de crap s-au diminuat cu peste 40%.

„Este o prostie sa faci o orezarie unde castigi cateva sute de euro pe an, in conditiile in care tu poti face tone de peste sau zeci de tone de peste la hectar”, sustine directorul complexului muzeal Delfinariu Constanta, dr Adrian Balba.

Asociatiile de pescari si cercetatorii din din domeniu au cerut un ajutor urgent Ministerului Agriculturii privind implementarea unui program national pentru refacerea faunei in Dunare si in Delta. Au primit insa un raspuns neasteptat din partea reprezentantilor MADR.

„Nu as numi ca exista un proiect, este o preocupare, un studiu si o analiza pe care noi o facem cu privire la aceste discutii, la aceste preocupari”, a raspuns Daniel botanoiu, sectretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii.

Tot specialistii sunt de parere ca timpul alocat discutiilor aduce pagube faunei piscicole dunarene. Fiecare hectar de luciu de apa pierdut este echivalent cu moartea a trei tone de puiet, iar 80% din pestele consumat de romani este importat din Grecia, Ungaria sau SUA.