Apelul unei multinationale catre UE pentru reutilizarea neonicotinoidelor periculoase in apicultura

276
neonicotinoidelor

A fost semnalata intentia unei importante multinationale din industria chimica in a depune apel asupra deciziei Uniunii Europene privind interzicerea neonicotinoidelor, substante care pun in pericol populatiile de albine.

Zeci de mii de semnaturi au fost puse pe o petitie, cerand retragerea apelului depus de multinationala, un gigant al industriei chimice mondiale. Cu toate acestea, reprezentantii au spus ca vor depune apelul invocand posibilitatea ca verdictu Curtii sa aiba efecte deosebite asupra modului in care substantele active sunt aprobate in Uniunea Europeana.

Curtea Generala a confirmat, in verdictul din 17 mai, validitatea restrictiilor impuse la nivel comunitar impotriva insecticidelor imidacloprid, clothianidin si thiamethoxam, urmare a riscurilor prezentate asupra populatiilor de albine prin folosirea celor trei substante.

Multinationala germana doreste, prin apelarea acestui verdict, ca o parte din interpretarile legislatiei referitoare la protectia plantelor sunt reconsiderate, se arata in declaratia concernului german. Compania este de parere ca unele dintre interpretarile Curtii ar avea relevanta, dar nu au baza legala.

Dar Wiebke Schroeder, Campaign Manager la SumOfUs este de parere ca actiunea multinationalei este exclusiv o “extrem de ingrijoratoare demonstratie de nesabuinta a corporatiilor (…) Albinele si alte insecte polenizatoare sunt afectate la rate catastrofale, iar pesticidele pe baza de neonicotinoide sunt principalii vinovati. De aceea, mentinerea interdictiei UE de utilizare a neonicotinoidelor este atat de importanta”.

neonicotinoidelorPentru industria alimentara comunitara albinele sunt foarte importante, deoarece peste 80% din plante si trei sferturi din productia alimentara sunt dependente de polenizarea lor.

Comisia Europeana a decis, in 27 aprilie, a impus interdictia totala a utilizarii neonicotinoidelor in exterior, dupa ce a obtinut, in prealabil, sustinerea majoritatii statelor membre ale Uniunii Europene. Importanti producatori agricoli, precum Germania, Franta sau Italia au oferit suport interdictiei, insa cateva tari, printre care si Romania, s-au opus demersului de interdictie totala a folosirii neonicotinoidelor.